Sałatka z rukolą, pieczoną papryką i panierowaną fetą
Składniki:
ok. 70g świeżej rukoli, umytej, z oderwanymi ogonkami
2 małe czerwone papryki, umyte i osuszone
100g sera feta dobrej jakości
kilka łyżek mąki pszennej
1 jajko
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia
oliwa z oliwek extra vrirgin
ocet balsamico
czarny pieprz świeżo zmielony
1. Na dużym talerzu rozkładamy rukolę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na blasze do pieczenia układamy folię aluminiową i lekko podwijamy jej do góry brzegi ( papryki będą puszczać sok więc lepiej żeby nie zachlapały nam piekarnika).
2. Papryki układamy na folii aluminiowej. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika na ok 30 minut lub do momentu gdy skóka papryki szczernieje, w czasie pieczenia obracamy paprykę kilka razy tak aby mogła szczernieć równomiernie, w całości. Po wyjęciu z piekarnika wkładamy papryki do szczelnie zamkniętego pojemnika i czekamy aż ostygną - dzięki temu zabiegowi skórka papryki będzie sama z niej schodzić.
3. Zdejmujemy skórkę z papryk, wyjmujemy z jej środka gniazda nasienne i dzielimy papryki na mniejsze kawałki/pasy a następnie układamy je na rukoli.
4. Na patelnie rozgrzewamy olej do smażenia. Fetę kroimy w niewielką kostkę. Obtaczamy kawałki fety w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej i wrzucamy je na rozgrzany olej. Smażymy aż do zrumienienia następnie przekładamy na pieczoną paprykę.
5. Tuż przed podaniem skrapiamy sałatkę oliwą z oliwek oraz octem balsamico (inaczej rukola by zwiędła), można jeszcze całość potraktować świeżo zmielonym pieprzem.
ok. 70g świeżej rukoli, umytej, z oderwanymi ogonkami
2 małe czerwone papryki, umyte i osuszone
100g sera feta dobrej jakości
kilka łyżek mąki pszennej
1 jajko
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia
oliwa z oliwek extra vrirgin
ocet balsamico
czarny pieprz świeżo zmielony
1. Na dużym talerzu rozkładamy rukolę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na blasze do pieczenia układamy folię aluminiową i lekko podwijamy jej do góry brzegi ( papryki będą puszczać sok więc lepiej żeby nie zachlapały nam piekarnika).
2. Papryki układamy na folii aluminiowej. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika na ok 30 minut lub do momentu gdy skóka papryki szczernieje, w czasie pieczenia obracamy paprykę kilka razy tak aby mogła szczernieć równomiernie, w całości. Po wyjęciu z piekarnika wkładamy papryki do szczelnie zamkniętego pojemnika i czekamy aż ostygną - dzięki temu zabiegowi skórka papryki będzie sama z niej schodzić.
3. Zdejmujemy skórkę z papryk, wyjmujemy z jej środka gniazda nasienne i dzielimy papryki na mniejsze kawałki/pasy a następnie układamy je na rukoli.
4. Na patelnie rozgrzewamy olej do smażenia. Fetę kroimy w niewielką kostkę. Obtaczamy kawałki fety w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej i wrzucamy je na rozgrzany olej. Smażymy aż do zrumienienia następnie przekładamy na pieczoną paprykę.
5. Tuż przed podaniem skrapiamy sałatkę oliwą z oliwek oraz octem balsamico (inaczej rukola by zwiędła), można jeszcze całość potraktować świeżo zmielonym pieprzem.
Papryki na "srebrnej tacy" :)
Dla mnie rewelacja. Pieczona papryka ma zupełnie inny smak. Niezwykły, wyjątkowy. Fetę też często panieruję- nawet ot tak do kolacji;)
OdpowiedzUsuńjak ślicznie! z chęcią bym zjadła taką sałatkę!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) zgadzam się z Paulą- tez bym taką sałatke zjadła
OdpowiedzUsuńA ja nigdy nie jadłam panierowanej fety! Chyba muszę nadrobić tą stratę ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka:)
OdpowiedzUsuńta panierowana feta....ach!
OdpowiedzUsuńZrobiłam i bardzo mi smakowała
OdpowiedzUsuńTo wspaniale :) w najbliższym czasie pewnie wrzucę jeszcze kilka moich maminych sałatek bo są naprawdę mistrzowskie ;)
OdpowiedzUsuń