Witam przeserdecznie po karygodnie dłuuuuuugiej przerwie! Mimo, iż na obczyźnie owszem piekarnik jest (a nawet dwa, ale dzielone między 7 osób) to aparat fotograficzny nie zmieścił mi się już w żaden możliwy sposób do bagażu. Także niestety, 3 miesiące kuchennych zmagań w nowym miejscu nie zostały uwiecznione. Ale może to i lepiej, fajerwerki to to nie były ;)
Dziś w temacie wariacja na temat świątecznego sernika - prosto, leniwie, bez pieczenia, bez żelatyny, za to dużo pysznej czekolady! Lekko podobny do wakacyjnego sernika na zimno z mascarpone, truskawkami i białą czekoladą. Pół sernika to biała czekolada - nadaje mu słodycz, druga połowa to gorzka czekolada - nadaje mu charakteru. Do tego dekoracja z Maltesers i voila, po 5 godzinach w lodówce mamy nasz wyborny sernik :)
Double chocolate cheesecake - wariacja na temat Świątecznego sernika
(przepis jest stąd, zmieniony przeze mnie)
Składniki na formę do ciasta o średnicy 24cm:
Spód
200g korzennych (lub ewentualnie owsianych) ciastek, bardzo drobno zmielonych
100g solonego masła, rozpuszczonego
Sernik
700g serka Philadelphia, lub innego śmietankowo-kremowego (np. "Twój Smak" Piątnicy)
400g śmietany 18%
300g białej czekolady, rozpuszczonej i ostudzonej
200g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej i ostudzonej
50g Maltesers
Dziś w temacie wariacja na temat świątecznego sernika - prosto, leniwie, bez pieczenia, bez żelatyny, za to dużo pysznej czekolady! Lekko podobny do wakacyjnego sernika na zimno z mascarpone, truskawkami i białą czekoladą. Pół sernika to biała czekolada - nadaje mu słodycz, druga połowa to gorzka czekolada - nadaje mu charakteru. Do tego dekoracja z Maltesers i voila, po 5 godzinach w lodówce mamy nasz wyborny sernik :)
Double chocolate cheesecake - wariacja na temat Świątecznego sernika
(przepis jest stąd, zmieniony przeze mnie)
Składniki na formę do ciasta o średnicy 24cm:
Spód
200g korzennych (lub ewentualnie owsianych) ciastek, bardzo drobno zmielonych
100g solonego masła, rozpuszczonego
Sernik
700g serka Philadelphia, lub innego śmietankowo-kremowego (np. "Twój Smak" Piątnicy)
400g śmietany 18%
300g białej czekolady, rozpuszczonej i ostudzonej
200g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej i ostudzonej
50g Maltesers
5 łyżek cukru brązowego lub zwykłego
ewentualnie odrobina maślanki (patrz niżej)
1. Piekarnik nastawiamy na 165 stopni. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
2. Zmielone ciastka mieszamy z masłem i wykładamy nimi spód formy, lekko przyciskamy masę do spodu i boków aby utworzyła zwarty spód. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy spód 12 minut. Odstawiamy spód do ostudzenia.
2. Zmielone ciastka mieszamy z masłem i wykładamy nimi spód formy, lekko przyciskamy masę do spodu i boków aby utworzyła zwarty spód. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy spód 12 minut. Odstawiamy spód do ostudzenia.
3. Śmietanę i serek Philadelhpia dzielimy na pół i umieszczamy w oddzielnych miskach. Miksujemy, a następnie do jednej miski dodajemy białą czekoladę a do drugiej gorzką, miksujemy znów aż do uzyskania jednolitej, zwartej masy - ale też nie za gęstej, jeśli masa obkleja nam dokumentnie końcówki miksera, należy dodać odrobinę maślanki - ja do masy z gorzką czekoladą dodałam ok 1 łyżki maślanki, bo inaczej nie dało by się jej dokładnie zmiksować.
4. Nakładamy ciemną masę serową na podpieczony i wystudzony spód, wyrównujemy wierzch masy. Następnie na ciemną masę wykładamy masę białą. Wyrównujemy wierzch i dekorujemy ciasto Maltesersami. Wstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej 5 godziny (im dłużej będzie w lodówce tym bardziej będzie zwarty).
Wygląda bardzo smakowicie;)
OdpowiedzUsuńWspaniały! I jeszcze te Maltesersy, mniam!
OdpowiedzUsuńno nie ukrywam, że smaku mi narobiono
OdpowiedzUsuńmmmm wygląda przepysznie!;)
OdpowiedzUsuńhttp://ladyecho.blogspot.com/
ale wygląda! <3 mniam!
OdpowiedzUsuń- A.
adriannaislookingforastyle.blogspot.com
wygląda wyśmienicie i zapewne też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Olga :)
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTo ciasto to jedno wielkie oszustwo ! Zacznę od tego, że na pani zdjęciach wygląda bardzo apetycznie, niestety przepis wstawiony na bloga jest niepelnowartosciowy. Zacznijmy od spodu, masło dodane do ciasteczek po odstaniu w lodowce po prostu z nich wyplynelo dajac konsystencje oleju ,ponadto ilosc sera ktora pani podala jest stanowczo zbyt mała. Wydaje mi sie ze byc moze i uzyla pani 700 g serka ale na jedna i na druga mase oddzielnie , co w sumie daje 1400. Kolejny problem pojawia się przy smietanie, to niemozliwe, ze uzyla pani smietany 18 gdyz masa wyszla rzadka i absolutnie nie była puszysta podejrzewam ze byla to smietana 30%. Szkoda zachodu na takie przepisy bo naprawdę bardzo pozytywnie nastawiłam się do tego ciasta, a nie wydaje się one trudne w wykonaniu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo ciasto to jedno wielkie oszustwo ! Zacznę od tego, że na pani zdjęciach wygląda bardzo apetycznie, niestety przepis wstawiony na bloga jest niepelnowartosciowy. Zacznijmy od spodu, masło dodane do ciasteczek po odstaniu w lodowce po prostu z nich wyplynelo dajac konsystencje oleju ,ponadto ilosc sera ktora pani podala jest stanowczo zbyt mała. Wydaje mi sie ze byc moze i uzyla pani 700 g serka ale na jedna i na druga mase oddzielnie , co w sumie daje 1400. Kolejny problem pojawia się przy smietanie, to niemozliwe, ze uzyla pani smietany 18 gdyz masa wyszla rzadka i absolutnie nie była puszysta podejrzewam ze byla to smietana 30%. Szkoda zachodu na takie przepisy bo naprawdę bardzo pozytywnie nastawiłam się do tego ciasta, a nie wydaje się one trudne w wykonaniu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńu mnie tez juz swiatecznie!
OdpowiedzUsuń@ Pati: przepis jaki jest każdy widzi i taki też a nie inny został zastosowany do zdjęcia :) Masło jeśli jest kiepskiej jakości może się niestety różnie zachowywać. Ilość serka się zgadza - ważna jest też wielkość blachy - moja to, jak podałam, 24cm - jeśli twoja miała np 28 cm to juz nawet sama roznica w powierzchni to ok 615-452cm=163cm czyli ok 1/3 oryginalnej wielkosci, do tego wysokosc blachy i roznica robi sie ogromna. Śmietana użyta została 18% - przecież 36% jest jeszcze bardziej płynna... Mi też czasem różne przepisy nie wychodzą, więc wrzucam tylko te sprawdzone.
OdpowiedzUsuń