piątek, 10 grudnia 2010

Mariaż dyni i brownie - dyniobrownie :)

Wracając do ciast dyniowych (których już tutaj całkiem sporo było w tym roku) - oto super fajny wypiek- z jednej strony ciasto głęboko czekoladowe, z drugiej dobrze doprawione wilgotne ciasto dyniowe, całośc posypana orzechami włoskimi. Jeśli lubicie czekoladę i dynię, to musicie go spróbować ;) Tym, którzy nigdy nie jedli dyni też na pewno będzie smakować :) Dwu-kolorowa masa tworzy ciekawe esy-floresy, jeśli tylko dobrze się ją zamiesza, więc oprócz smakowego jest też efekt estetyczny.

Dyniobrownie (pumpkin swirl brownie)
(przepis jest stąd, zmieniony przeze mnie)

Składniki na formę o średnicy 28cm:

160g masła
200g gorzkiej czekolady
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki cukru
4 duże jajka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 i 1/2 szklanki puree z dyni*
75ml oleju z pestek winogron
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
ok. 1/2 szklanki posiekanych orzechów, włoskich lub innych

 * puree z dyni można kupic gotowe w puszkach np. w Kuchniach Świata lub upiec dynię a następnie zmiksować ją malakserem (aby upiec dynię kroimy ją na pół, wydrążamy pestki i włókna, następnie kroimy jeszcze na 4 części i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową skórą do góry, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok 45-60 minut aż będzie można zdjąć skórę z dyni bez problemu)


1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
2. Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofali, mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
3. W niedużej misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. W oddzielnej, dużej misce miksujemy jajka z cukrem oraz wanilią przez ok 3-5 minut aż do uzyskania gęstej, puszystej masy.
4. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i miksujemy całość do uzyskania jednolitej masy.
5. Dzielimy masę na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy masę czekoladową i dokładnie mieszamy całość (np. przy pomocy łyżki lub szpatuły) do uzyskania jednolitej masy. Do drugiej części dodajemy dynię, olej, cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową i również dokładnie mieszamy.
6. Do formy przekładamy połowę masy czekoladowej, wyrównujemy wierzch masy, następnie na masę czekoladową przekłada połowę masy dyniowej, znów wyrównujemy wierzch, nakładamy pozostałą część masy czekoladowej, wyrównujemy ją i na koniec nakładamy pozostałą część masy dyniowej, wyrównujemy wierzch.
7. Przy pomocy niewielkiego noża robimy w cieście zawijasy i zakrętasy, następnie posypujemy wierzch ciasta orzechami.
8. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy ciastu ostygnąć a następnie wyjmujemy je z formy.

3 komentarze:

  1. smakowite ciacho:) i chetnie bym poprobowala takich pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto - ale jeszcze bardziej podoba mi się nazwa :D
    Dyniobrownie rządzi!!

    OdpowiedzUsuń
  3. dynia i brownie... to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń