Polecam!
Najlepszy czekoladowy sernik świata
(przepis Nigelli Lawson)
Składniki na formę do pieczenia o średnicy 24cm:
Spód
215g czekoladowych ciastek typu markizy (np. pieguski), drobno zmielonych
80g masła, rozpuszczonego
Sernik
170g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
570g kremowego serka Philadelphia, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
1 łyżka budyniu waniliowego (w proszku)
3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
3 duże żółtka, w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka naturalnego kakao, rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku
Prażone migdały
1/2 szklanki migdałów
Sos czekoladowy
85g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
42g mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki
125ml śmietany kremówki (30%)
2 łyżeczki miodu
1. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
2. Robimy spód: dokładnie mieszamy masło ze zmielonymi ciastkami, wykładamy masę na dno formy i ugniatamy masę łyżką lub dłonią, tak aby masa utworzyła zwarty spód. Wkładamy formę ze spodem do lodówki.
3. Następnie robimy masę na sernik: rozpuszczamy czekoladę (np w kąpieli wodnej lub w mikrofali), w dużej misce miksujemy serek philadelphia aż będzie puszysty. Do serka dodajemy cukier oraz budyń, miksujemy do uzyskania jendolitej masy.
4. Do masy dodajemy po jednym jajku, po dodaniu każdego dokładnie miksując całość następnie to samo robimy dodając po jednym żółku. Dodajemy śmietanę i również miksujemy całość.
5. Do masy dodajemy kakao rozpuszczonej w wodzie, miksujemy całość, na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy całość do uzyskania jednolitej masy.
6. Wyjmujemy formę ze spodem z lodówki, formę owijamy od spodu 4 warstwami folii aluminiowej (ciasto będziemy piec w kąpieli wodnej - owinięcie folią zapobiegnie przedostaniu się wody do ciasta) i wstawiamy do większej blachy.
7. Przekładamy masę sernikową do formy, wyrównujemy wierzch ciasta. Do większej blachy nalewamy wrzącej wody, tyle aby jej poziom sięgał mniej więcej połowy wysokości formy z ciastem.
8. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy folię aluminiową z formy i pozwalamy ciastu zupełnie ostygnąć. Gdy ciasto ostygnie wstawiamy je na co najmniej 6 godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
9. Po tym czasie wujmujemy ciasto z lodówki i przygotowujemy prażone migdały: wysypujemy migdały na blachę i wstawiamy na 8 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy migdały z piekarnika i pozwalamy im trochę ostygnąć a następnie mielimy je dość drobno.
10. Robimy sos czekoladowy - w małym rondlu umieszczamy wszystkie składniki sosu i całość podgrzewamy na małym ogniu, w momencie gdy czekolada zacznie się topić zdejmujemy rondel z ognia i mieszamy energicznie wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiego, jednolitego sosu, którym następnie polewamy wierzch sernika.
11. Sernik oblany czekoladą posupujemy migdałami i podajemy. Smacznego!
o rany, obłęd!
OdpowiedzUsuńtak czekoladowy. tak rozpustny...
ach!!! czekoladowy... pyszny:)
OdpowiedzUsuńo tej porze wystawiasz taki sernik, zebym cala noc o nim snila:)
Och, jakiz on cudny! Mega czekoladowy, mniam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sernik, choc nie robie go czesto, bo jest zwyczajnie zbyt dekadencki, a ja nie moge sobie pozwolic na wymiane calej garderoby ;)
OdpowiedzUsuńJak wiadomo, Nigella jawi się zazwyczaj mistrzynią słodkości. Coś mi się widzi, że ten sernik tylko potwierdza regułę! ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały. Czekoladowe serniki smakują mi chyba najbardziej :)
OdpowiedzUsuńaleee... czy chcesz żebym ślinotoku dostała? obłędny jest!
OdpowiedzUsuńMoje ślinianki też zaczęły intensywniej pracować na widok tego zdjęcia :-) Taki intensywnie czekoladowy jest najlepszy. Pozdrawiam serdecznie ;)
OdpowiedzUsuńwspaniale czekoladowy...
OdpowiedzUsuńzazdroszczę takiego błogiego uczucia :-)
OdpowiedzUsuńŻeczywiście rozpusta rozpust hehe kocham serniki a te z czekoladą...sama bym zjadła cały
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia noworoczne (2011;) ) od Magdy i Kasi