piątek, 17 grudnia 2010

Najlepszy czekoladowy sernik świata, z czekoladowym sosem i prażonymi migdałami - rozpusta rozpust!

Jak dobrze wreszcie móc czytać coś innego do poduszki niż tryliardy stron podręczników ! Uff.. i moge oddać się kuchennemu szaleństwu z czystym sercem ;) W najbliższym czasie obiecuję duużo dużo czekolady - dziś zapraszam na extra czekoaldowy sernik, z czekoladowym spodem, czekoladowym sosem i..prażonymi migdałami dla przeciwwagi. Jest pieczony w kąpieli wodnej, a następnie chłodzony przez calutką noc w lodówce - ale oczekiwanie się opłaca, sernik jest cudownie aksamitno-kremowy, genialny! Do tego filiżanka mocnej kawy i ..ogarnia nas błogie uczucie, które najlepiej można chyba opisać słowami "umarłem i poszedłem do nieba".

Polecam!

Najlepszy czekoladowy sernik świata
(przepis Nigelli Lawson)

Składniki na formę do pieczenia o średnicy 24cm:

Spód
215g czekoladowych ciastek typu markizy (np. pieguski), drobno zmielonych
80g masła, rozpuszczonego

Sernik
170g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
570g kremowego serka Philadelphia, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
1 łyżka budyniu waniliowego (w proszku)
3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
3 duże żółtka, w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka naturalnego kakao, rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku

Prażone migdały
1/2 szklanki migdałów

Sos czekoladowy
85g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
42g mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki
125ml śmietany kremówki (30%)
2 łyżeczki miodu

1. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
2. Robimy spód: dokładnie mieszamy masło ze zmielonymi ciastkami, wykładamy masę na dno formy i ugniatamy masę łyżką lub dłonią, tak aby masa utworzyła zwarty spód. Wkładamy formę  ze spodem do lodówki.
3. Następnie robimy masę na sernik: rozpuszczamy czekoladę (np w kąpieli wodnej lub w mikrofali), w dużej misce miksujemy serek philadelphia aż będzie puszysty. Do serka dodajemy cukier oraz budyń, miksujemy do uzyskania jendolitej masy.
4. Do masy dodajemy po jednym jajku, po dodaniu każdego dokładnie miksując całość następnie to samo robimy dodając po jednym żółku. Dodajemy śmietanę i również miksujemy całość.
5. Do masy dodajemy kakao rozpuszczonej w wodzie, miksujemy całość, na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy całość do uzyskania jednolitej masy.
6. Wyjmujemy formę ze spodem z lodówki, formę owijamy od spodu 4 warstwami folii aluminiowej (ciasto będziemy piec w kąpieli wodnej - owinięcie folią zapobiegnie przedostaniu się wody do ciasta) i wstawiamy do większej blachy.
7. Przekładamy masę sernikową do formy, wyrównujemy wierzch ciasta. Do większej blachy nalewamy wrzącej wody, tyle aby jej poziom sięgał mniej więcej połowy wysokości formy z ciastem.
8. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy folię aluminiową z formy i pozwalamy ciastu zupełnie ostygnąć. Gdy ciasto ostygnie wstawiamy je na co najmniej 6 godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
9. Po tym czasie wujmujemy ciasto z lodówki i przygotowujemy prażone migdały: wysypujemy migdały na blachę i wstawiamy na 8 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy migdały z piekarnika i pozwalamy im trochę ostygnąć a następnie mielimy je dość drobno.
10. Robimy sos czekoladowy - w małym rondlu umieszczamy wszystkie składniki sosu i całość podgrzewamy na małym ogniu, w momencie gdy czekolada zacznie się topić zdejmujemy rondel z ognia i mieszamy energicznie wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiego, jednolitego sosu, którym następnie polewamy wierzch sernika.
11. Sernik oblany czekoladą posupujemy migdałami i podajemy. Smacznego!


11 komentarzy:

  1. o rany, obłęd!
    tak czekoladowy. tak rozpustny...

    OdpowiedzUsuń
  2. ach!!! czekoladowy... pyszny:)
    o tej porze wystawiasz taki sernik, zebym cala noc o nim snila:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, jakiz on cudny! Mega czekoladowy, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ten sernik, choc nie robie go czesto, bo jest zwyczajnie zbyt dekadencki, a ja nie moge sobie pozwolic na wymiane calej garderoby ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak wiadomo, Nigella jawi się zazwyczaj mistrzynią słodkości. Coś mi się widzi, że ten sernik tylko potwierdza regułę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały. Czekoladowe serniki smakują mi chyba najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. aleee... czy chcesz żebym ślinotoku dostała? obłędny jest!

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje ślinianki też zaczęły intensywniej pracować na widok tego zdjęcia :-) Taki intensywnie czekoladowy jest najlepszy. Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. zazdroszczę takiego błogiego uczucia :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Żeczywiście rozpusta rozpust hehe kocham serniki a te z czekoladą...sama bym zjadła cały
    Najlepsze życzenia noworoczne (2011;) ) od Magdy i Kasi

    OdpowiedzUsuń