czwartek, 24 lutego 2011

Ciastka z gorzką czekoladą i M&M's - dziecinnie proste

Proszę Państwa, przed Państwem extra-szybkie, extra-łatwe, no i extra-pyszne ciastka :) Duże, kruche i chrupiące. Nic dziwnego, w końcu robione są na bazie przepisu na "Perfect Chocolate Cookies" wg. cook's illustrated - naprawdę nie zawodny! Myślę, że mogłoby je zrobić nawet dziecko: cóż może być prostszego nisz wymieszanie rozpuszczonego masła z cukrem, i mieszając dalej, dodawanie do tego po trochu suchych składników, następnie uturlanie kulek z ciasta i rozpłaszczenie ich na blasze a na koniec wcisnięcie w nich m&m'sów? Jeśli ktoś nie lubi M&M's, lub ma ochotę trochę poeksperymentować z przepisem, można spróbować dodać do ciasta np. orzechy lub płatki owsiane :)

Ciastka z gorzką czekoladą i M&M's
(przepis jest stąd, lekko go zmieniłam)


Składniki na ok. 18 NAPRAWDĘ dużych ciastek:

- 170g masła

- 3/4 szklanki cukru brązowego (lub zwykłego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
- 120g gorzkiej czekolady, bardzo drobno posiekanej
- 1 duże jajko + 2 żółtka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- czekoladowe m&m'sy

1. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 165 stopni.
2. Rozpuszczamy masło np. w mikrofali lub na patelni, przelewamy je do dużej miski, dodajemy cukier i miksujesz aż cukier i masło się połączą (czyli aż cukier się trochę rozpuści - rozpuszczone masło jest mocno ciepłe więc nie powinno to zająć wiele czasu ). Dodajemy jajko, miksujemy całość, dodajemy żółtka, miksujemy znów aż wszystko się połączy, dodajemy aromat waniliowy i też miksujemy.
3. W osobnej misce mieszamy resztę suchych składników: mąkę, sól i sodę.
3. Dalej miksujesz masło z cukrem i zaczynamy do nich po trochu dodawać mieszanki suchych składników. Gdy skończą nam się suche składniki dosypujemy posiekaną czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy np. ręką lub łyżką (to ciasto będzie trochę tłuste ale nie powinno się kleić do rąk).
4. Urywamy po kawałku ciasta, robimy z niego kulkę, kładziemy kulkę na blasze i leko ją rozpłaszczamy, zostawiając ok 2-3 cm odległości między ciastkami. Potem na wierzchu każdego ciastka lekko wciskamy po ok 4-6 m&m'sów.
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 11-14 minut (u mnie po 11 minutach były ok.) - powinny być jeszcze leko miękkie po środku i lekko twardawe na zewnątrz. Gdy ostygną będą twarde i krucho-chrupiące.



7 komentarzy:

  1. Są takie amełykańskie ;). Ale pyszne, na pewno. zapisuję...

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię te ciasteczka.. za kolory!

    OdpowiedzUsuń
  3. dałabym się za nie pokroić. pierwszy raz takie wielkie ciacha z m'msami jadłam w Anglii, od tego czasu jestem w nich zakochana :D na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Te ciastka uwielbiam! Sa na prawdę smaczne i efektowne. A dla mnie zawsze będą kojarzyć się z pewną wyprawą na pewien szalony koncert.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. nie wiem dlaczego, ale te ciasteczka zawsze idealnie mi pasują do podjadania w trakcie zabawy klockami lego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie świetne! no i skoro bardzo łatwe w przygotowaniu, tym bardziej zapisuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś rano upiekłam. Absolutna r-e-w-e-l-a-c-j-a! Kupiłam duże opakowanie M&M's (których nie znoszę), bo chciałam kubeczek, więc musiałam je jakoś sensownie zagospodarować. I teraz cała rodzina się zażera. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń