Wielką niewiadomą jest dla mnie zagramaniczna kuchnia (a szczególnie piekarnik (lub jego brak) i jej współużytkownicy) - zobaczymy więc, czy coś tu się pojawiać będzie ;)
W każdym razie - dziś moi drodzy kuchnia serwuje ciasto limonkowe, z drobno posiekanymi śliwkami, brązowym cukrem, kruszonką i lukrem. Takie końcowo-letnie, początkowo-jesienne. Coś się kończy, coś się zaczyna.
Soczyste, ale i chrupiące, słodkie, ale i kwaśne. Proste i przyjemne, do kawy/herbaty ale czemuż by i nie do wina?
Ciasto śliwkowo-limonkowe z kruszonką i lukrem
(przepis jest stąd, ale u mnie zamiast wiśni są śliwki)
Składniki na formę do ciasta o średnicy 24cm:
Ciasto
4 łyżki masła
1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki brązowego cukru
1 jajko
1/2 szklanki naturalnej maślanki
500g śliwek, wypestkowanych, bardzo drobno posiekanych
2 limonki - wyciśnięty sok i oddzielnie starta skórka
Kruszonka
50g zimnego masła
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
Limonkowy lukier
6-7 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka skórki limonkowej + sok z limonek pozostały po odsączeniu śliwek po zrobieniu ciasta
1 łyżeczka aromatu waniliowego, lub likieru Amaretto
1. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.
2. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy drobno posiekane masło, czubkami palców (jakbyśmy wcierali masło w mąkę) mieszamy mąkę z masłem, tak aby powstały drobne okruchy. Wstawiamy kruszonkę do lodówki.
3. Robimy ciasto: posiekane śliwki umieszczamy w niedużej misce i zalewamy je sokiem z limonek, odstawiamy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. W dużej misce miksujemy masło z cukrem na gładką masę. Wbijamy jajko i miksujemy dokładnie razem. Na zmianę dodajemy do masy maślano- jajecznej mieszankę mąki i maślankę
4. Odsączamy śliwki z soku, zachowując sok. Dodajemy do ciasta skórkę z limonki i 2 łyżki soku odsączonego ze śliwek (nadal zachowując resztę soku), miksujemy razem. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy na wierzchu.
5. Śliwki obsypujemy 2 łyżkami mąki i mieszamy całość. Wysypujemy śliwki na wierzch ciasta, posypujemy śliwki kruszonką.
6. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 30-40 minut, aż będzie złociste na wierzchu.
7. Odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy lukier - miksujemy razem składniki lukru, gdy ciasto ostygnie polewamy je lukrem.
Wygląda zachęcająco, zresztą ja lubię każde ciasto z owocami :) twojemu też bie sposób sie oprzeć! Bardzo intrygujące połączenie..:)
OdpowiedzUsuńP.S. Już myślałam, że opiściłaś nas na zawsze! :(
Skradnę kawałek ciasta, zwłaszcza że wygląda mi na takie co kocham najbardziej - są owoce, ale przede wszystkim duużo kruchego, nom nom nom!
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki za oswajanie się z nową rzeczywistością. Będzie dobrze!
ja chętnie też wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńczekam na pierwsze wypieki zza morza!
OdpowiedzUsuńAgato, zatęskniłam więc lepiej szybko ogarnij tam piekarnik :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak przepysznie!
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się fenomenalnie! Do pełni szczęścia brakuje tylko filiżanki aromatycznej herbaty. Spróbuj dobrać smak herbaty do swojego przepisu i wystartować w konkursie dilmah. Wystarczy zamieścić swoją propozycję na stronie dniherbaty.pl.
OdpowiedzUsuńJuż niedługo wracam na chwilę PL, postaram się wtedy nadrobić strrraszliwe zaległości na blogu! :)
OdpowiedzUsuńfajne połączenie śliwek i limonki;)
OdpowiedzUsuń