środa, 28 grudnia 2011

Double chocolate cheesecake - wariacja na temat Świątecznego sernika :)

Witam przeserdecznie po karygodnie dłuuuuuugiej przerwie! Mimo, iż na obczyźnie owszem piekarnik jest (a nawet dwa, ale dzielone między 7 osób) to aparat fotograficzny nie zmieścił mi się już w żaden możliwy sposób do bagażu. Także niestety, 3 miesiące kuchennych zmagań w nowym miejscu nie zostały uwiecznione. Ale może to i lepiej, fajerwerki to to nie były ;)

Dziś w temacie wariacja na temat świątecznego sernika - prosto, leniwie, bez pieczenia, bez żelatyny, za to dużo pysznej czekolady! Lekko podobny do wakacyjnego sernika na zimno z mascarpone, truskawkami i białą czekoladą. Pół sernika to biała czekolada - nadaje mu słodycz, druga połowa to gorzka czekolada - nadaje mu charakteru. Do tego dekoracja z Maltesers i voila, po 5 godzinach w lodówce mamy nasz wyborny sernik :)

Double chocolate cheesecake - wariacja na temat Świątecznego sernika
(przepis jest stąd, zmieniony przeze mnie)

Składniki na formę do ciasta o średnicy 24cm:


Spód
200g korzennych (lub ewentualnie owsianych) ciastek, bardzo drobno zmielonych
100g solonego masła, rozpuszczonego


Sernik
700g  serka Philadelphia, lub innego śmietankowo-kremowego (np. "Twój Smak" Piątnicy)
400g  śmietany 18%
300g białej czekolady, rozpuszczonej i ostudzonej
200g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej i ostudzonej
50g Maltesers
5 łyżek cukru brązowego lub zwykłego
ewentualnie odrobina maślanki (patrz niżej)

1. Piekarnik nastawiamy na 165 stopni. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
2. Zmielone ciastka mieszamy z masłem i wykładamy nimi spód formy, lekko przyciskamy masę do spodu i boków aby utworzyła zwarty spód. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy spód  12 minut. Odstawiamy spód do ostudzenia.
3. Śmietanę i serek Philadelhpia dzielimy na pół i umieszczamy w oddzielnych miskach. Miksujemy, a następnie do jednej miski dodajemy białą czekoladę a do drugiej gorzką, miksujemy znów aż do uzyskania jednolitej, zwartej masy - ale też nie za gęstej, jeśli masa obkleja nam dokumentnie końcówki miksera, należy dodać odrobinę maślanki - ja do masy z gorzką czekoladą dodałam ok 1 łyżki maślanki, bo inaczej nie dało by się jej dokładnie zmiksować.
4. Nakładamy ciemną masę serową na podpieczony i wystudzony spód, wyrównujemy wierzch masy. Następnie na ciemną masę wykładamy masę białą. Wyrównujemy wierzch i dekorujemy ciasto Maltesersami. Wstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej 5 godziny (im dłużej będzie w lodówce tym bardziej będzie zwarty). 

Smacznego! :)



15 komentarzy:

  1. Wspaniały! I jeszcze te Maltesersy, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. no nie ukrywam, że smaku mi narobiono

    OdpowiedzUsuń
  3. Hello,


    We bumped into your blog and we really liked it - great recipes YUM YUM.
    We would like to add it to the Petitchef.com.

    We would be delighted if you could add your blog to Petitchef so that our users can, as us,
    enjoy your recipes.

    Petitchef is a french based Cooking recipes Portal. Several hundred Blogs are already members
    and benefit from their exposure on Petitchef.com.

    To add your site to the Petitchef family you can use http://en.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form or just go to Petitchef.com and click on "Add your site"

    Best regards,

    petitchef.com

    OdpowiedzUsuń
  4. http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html

    Serdecznie zapraszamy na casting !

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm wygląda przepysznie!;)

    http://ladyecho.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. ale wygląda! <3 mniam!

    - A.
    adriannaislookingforastyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda wyśmienicie i zapewne też tak smakuje :)

    pozdrawiam, Olga :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto to jedno wielkie oszustwo ! Zacznę od tego, że na pani zdjęciach wygląda bardzo apetycznie, niestety przepis wstawiony na bloga jest niepelnowartosciowy. Zacznijmy od spodu, masło dodane do ciasteczek po odstaniu w lodowce po prostu z nich wyplynelo dajac konsystencje oleju ,ponadto ilosc sera ktora pani podala jest stanowczo zbyt mała. Wydaje mi sie ze byc moze i uzyla pani 700 g serka ale na jedna i na druga mase oddzielnie , co w sumie daje 1400. Kolejny problem pojawia się przy smietanie, to niemozliwe, ze uzyla pani smietany 18 gdyz masa wyszla rzadka i absolutnie nie była puszysta podejrzewam ze byla to smietana 30%. Szkoda zachodu na takie przepisy bo naprawdę bardzo pozytywnie nastawiłam się do tego ciasta, a nie wydaje się one trudne w wykonaniu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. To ciasto to jedno wielkie oszustwo ! Zacznę od tego, że na pani zdjęciach wygląda bardzo apetycznie, niestety przepis wstawiony na bloga jest niepelnowartosciowy. Zacznijmy od spodu, masło dodane do ciasteczek po odstaniu w lodowce po prostu z nich wyplynelo dajac konsystencje oleju ,ponadto ilosc sera ktora pani podala jest stanowczo zbyt mała. Wydaje mi sie ze byc moze i uzyla pani 700 g serka ale na jedna i na druga mase oddzielnie , co w sumie daje 1400. Kolejny problem pojawia się przy smietanie, to niemozliwe, ze uzyla pani smietany 18 gdyz masa wyszla rzadka i absolutnie nie była puszysta podejrzewam ze byla to smietana 30%. Szkoda zachodu na takie przepisy bo naprawdę bardzo pozytywnie nastawiłam się do tego ciasta, a nie wydaje się one trudne w wykonaniu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kuliarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń
  12. @ Pati: przepis jaki jest każdy widzi i taki też a nie inny został zastosowany do zdjęcia :) Masło jeśli jest kiepskiej jakości może się niestety różnie zachowywać. Ilość serka się zgadza - ważna jest też wielkość blachy - moja to, jak podałam, 24cm - jeśli twoja miała np 28 cm to juz nawet sama roznica w powierzchni to ok 615-452cm=163cm czyli ok 1/3 oryginalnej wielkosci, do tego wysokosc blachy i roznica robi sie ogromna. Śmietana użyta została 18% - przecież 36% jest jeszcze bardziej płynna... Mi też czasem różne przepisy nie wychodzą, więc wrzucam tylko te sprawdzone.

    OdpowiedzUsuń