niedziela, 5 grudnia 2010

Niezwykle pyszne ciasto marchewkowo-orzechowe z kremem mascarpone

Ou mamo, no tak jak kiedyś nie powiedziałabym, kiedykolwiek zjem coś takiego jak ciasto z marchewką, tak dzisiaj z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że ciasta, które zawierają marchewkę, czy np. dynię zdecydowanie należą do moich ulubionych. Nie inaczej jest z tym ciastem - chrupiące, bo orzechy, wilgotne bo marchewka i sok pomarańczowy, kremowe bo mascarpone, słodkie bo słodkie, kwaskowate bo limonki, i dobrze przyprawione bo imbir, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa. Bossskie! Gdyby nie zagrożenie a) absolutnym przejedzeniem b)zwiększeniem objętości o kilka rozmiarów, to najchętniej zjadłabym je w całości ;)

Ciasto marchewkowo-orzechowe z kremem mascarpone
(przepis: Jamie Oliver, lekko zmieniony przeze mnie)
Składniki na formę do pieczenia o średnicy 21-22cm:

280g miękkiego masła
230g brązowego cukru muscovado
5 niedużych jajek, żółtka i białka oddzielnie
skórka i sok z jednej pomarańczy
170g mąki pszennej, przesianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120g drobno zmielonych migdałów
120g posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki zmielonego imbiru
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonych goździków
280g umytej, obranej i startej na średnich oczkach marchewki
szczypta soli
250g mascarpone
85g serka Philadelphia
50g cukru pudru
sok i skórka z 2 limonek (lub ewentualnie cytryn)
1. Piekarnik nastawić na 180 stopni, formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać żółtka, po jednym. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, zmiksować całość.
4. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać całość np przy pomocy łyżki lub szpatuły. Dodać migdały, orzechy włoskie, przyprawy i również wymieszać. Na samym końcu dodać marchew i też wymieszać.
5. Białka ubić na sztywno z solą, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać, przy pomocy szpatuły lub łyżki.
6. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 min. (ciasto będzie gotowe, jeśli patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy po wyjęciu)
7. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 minut do wystygnięcia w formie, następnie wyjąć z formy i zostawić do ostygnięcia jeszcze na co najmniej godzinę.
8. Zrobić krem: mascarpone zmiksować z serkiem, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny i całość zmiksować na gładko. Posmarować wierzch ciasta kremem.

5 komentarzy:

  1. wypełniaj lodówkę, wracam za 2 tygodnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. powiem Ci, ze wyglada rewelacyjnie:) i chyba trudno byloby mi sie powstrzymac przed zjedzeniem calosci:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak to marchewkowe, to ja się nie dziwię, że wspaniałe. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ciacha z takim kremem :)

    OdpowiedzUsuń