Okej, ale dość wychwalania ich pod niebiosa, czas na przepis :
Podwójnie czekoladowe extra chrupiące ciastka z orzechami laskowymi, kokosem i białą czekoladą
(przepis Marthy Stewart, stąd)
Składniki na 60 ciastek w rozmiarze M lub około 18 w rozmiarze XXL :
225g miękkiego masła (najlepiej wyjąć je odpowiednio wcześniej z lodówki)
3/4 szklanki brązowego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki naturalnego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
255g białej czekolady, drobno posiekanej
1 i 3/4 szklanki wiórków kokosowych
170g orzechów laskowych, drobno posiekanych
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
2. W dużej misce miksujemy na średnich obrotach masło z cukrem aż będzie puszyste (przez około 2 minuty). Nadal miksując dodajemy po jednym jajku, po dodaniu każdego jajka dokładnie miksując całość aż będzie jednolita, następnie dodajemy aromat waniliowy i również miksujmy całość.
3. Do oddzielnej niedużej miski przesiewamy suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz kakao. Wsypujemy po trochu mieszanki suchych składników do mokrych składników miksując całość na niskich obrotach.
4. Gdy wsypiemy wszystkie suche składniki i masa będzie jednolita, wrzucamy do niej wiórki kokosowe, białą czekoladę oraz orzechy i całość mieszamy dokładnie przy pomocy łyżki lub szpatuły.
5. Nabieramy po łyżce ciasta i nakładamy ciasto na przygotowaną blachę, lekko rozpłaszczamy ciasto. Między ciastkami powinna być pozostawiona przerwa ok. 2cm bo dość sporo urosną podczas pieczenia.
6. Wstawiamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10-12 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze lekko miękkie, powinny chwilkę poleżeć aż lekko ostygną i dopiero wtedy zdejmujemy je z blachy.
Smacznego! :)
Duuże ciastko na duużym zbliżeniu ;)
Jeszcze przed upieczeniem.
chrupiące - to dobrze!
OdpowiedzUsuńI ja też lubię tą technikę wykonania. Przynajmniej blatu nie trzeba potem szorować. :)
ale bym sobie pochrupała :)
OdpowiedzUsuńło, ja chyba chcę takie zrobić! Strasznie mnie skusiły te orzeszki i kokos :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe te ciasteczka!
OdpowiedzUsuńwyglądają na super chrupiące :) takie jak lubię
OdpowiedzUsuńsuper! lubię taki gdzie trzeba się namęczyć przy przeżuwaniu :)
OdpowiedzUsuńWyglądają śmiesznie, ale muszą być przepyszne.
OdpowiedzUsuńpycha:) to ja sie od razu czestuje i zmykam:)
OdpowiedzUsuńpodwójnie czekoladowe... brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)