niedziela, 9 stycznia 2011

Tort makowy z kremem cytrynowym

Tort makowy, czyli ciasto w duchu  świąteczno-sylwestrowo-karnawałowym :) Jest dowodem na to, że cytryna i mak doskonale do siebie pasują, niby ciasto słodkie, ale dzięki cytrynie nie przesadnie. Posmakuje nawet tym, którzy mak nie koniecznie lubią (przetestowałam na M., który za makiem nie przepada: (jak twierdzi wynika to z okropnego makowca jakim był męczony w przedszkolu) zjadł, i to nie jeden kawałek tortu ;). Ciasto takie jak lubię najbardziej czyli lekko wilgotne, ewentualnie dla dodania charakteru myślę, że można by dorzucić kilka orzechów lub rodzynek, ale to już jak kto lubi.

Tort makowy z kremem cytrynowym
(przepis jest stąd)


Składniki na formę do ciasta o średnicy 23-24cm:

Ciasto makowe
200g maku
szklanka bułki tartej
7 jajek
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy do ciasta

Masa cytrynowa
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sok z połowy cytryny
225g. masła

Poncz (do nasączenia ciasta makowego)
szklanka mocnej, wystudzonej herbaty
1/2 fiolki esencji arakowej
25-50g spirytusu

Do dekoracji : Kakao naturalne

1. Robimy ciasto makowe:  Mak zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na około 12 godzin. Odcedzić i odsączyć. Zmielić trzykrotnie.
2. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (jak na biszkopt). Wsypać mak, bułkę tartą, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać (np. łyżką lub szpatułą).
3. Wyłożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około 30 minut w piekarniku o temperaturze 180oC.
4. Robimy masę cytrynową: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijać mikserem na parze (czyli w kąpieli wodnej, w misce ustawionej nad lekko bulgoczącą wodą (ale tak, żeby miska nie dotykała wody)) przez około 10 minut aż do uzyskania gęstej masy, następnie ubijać ręczną trzepaczką (lub mikserem na niskiej prędkości), aż do wystygnięcia.
5. Masło rozetrzeć na gładką masę. Ubite jaja dodawać porcjami do masła delikatnie mieszając. Następnie dodawać po trochu (dosłownie: po kropli) sok z cytryny.
6. Składamy ciasto: Wystudzone ciasto pokroić na trzy identyczne plastry (blaty). Pierwszy położyć na paterę, zwilżyć ponczem, posmarować masą. Tak samo z drugim i trzecim krążkiem. Resztę masy użyć do dekoracji. Ciasto można  dodatkowo z wierzchu posypać lekko kakao.



5 komentarzy:

  1. Jestem wielką fanką tortu makowego, ale zawsze robiłam go z masą czekoladową. Jestem bardzo ciekawa Twojej wersji :)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mak i cytryna to pyszny duet. z przyjemnością zjadłabym kawałek tego tortu

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja tam mak uwielbiam. tylko z kolei cytrynę mniej - to na odwrót. ale na tort bym się skusiła. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. och, jak ja lubię mak.. jak ja lubię kwaskowe cytrynowe smaki..

    OdpowiedzUsuń