Ta dam - oto i mój pierwszy 2 poziomowy tort, w dodatku weselny (jeszcze raz najlepszego kochani Sz. i L. !!) :)
Dekoracja to tylko i wyłącznie czekolada, dzięki czemu tort się nie rozpływa i nie wymaga przechowywania w lodówce ponadto zachowuje jeden raz ustalony kształt - choć pewnym mankamentem jest oczywiście twardość czekolady, stanowiąca utrudnienie przy krojeniu - nad tym musiałabym jeszcze popracować (swoją drogą, może ma ktoś dobry przepis na masę czekoladową, która smakuje jak czekolada, ale jest bardziej elastyczna i na dodatek nie jest straszliwie słodka jak np. lukier plastyczny?).
Przepis zamieszczony był już wcześniej na blogu (z okazji moich zeszłorocznych urodzin) więc wrzucam same zdjęcia tortu :) Większy tort ma 28cm średnicy, mniejszy 22cm - robienie tortów o tej wielkości wymaga oczywiście zastosowania do powyższego przepisu odpowiedniego przelicznika.
Pomysł na dekorację jest mój i powiem szczerze, że całkiem jestem zadowolona z efektu. Gdyby jeszcze udało mi się znaleźć gdzieś jakieś narzędzie/technikę pozwalające uzyskać 100% gładkość czekolady.... No ale nie wiem niestety (a przynajmniej nie trafiłam nigdy na nic takiego) czy takie "ustrojstwo" istnieje. Może ktoś, coś słyszał ? Zdecydowanie czekoladowa dekoracja to jest to ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
bardzo ładny Ci wyszedł, też dziś robiłam tort i też dekorowałam czekoladą, co do połysku to moje ozdoby czekoladowe nawet zachowały połysk, zrobiłam je bardzo cienkie i mam nadzieję, że dadzą się łatwo pokroić. Co do masy czekoladowej, czytałam coś na forum cincin, ale dokładnie Ci nie przytoczę, musiałabyś poszperać. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGratuluję tak udanego debiutu ;).
OdpowiedzUsuńJest naprawdę śliczny! I wszystkiego najlepszego dla Młodej Pary.
bardzo ładny tort..;)
OdpowiedzUsuńMoże pasowałaby tutaj polewa czekoladowa z żelatyną, przepis z CinCin ?
OdpowiedzUsuńteż o niej pomyślałam, jest świetna, nie stawia oporu przy krojeniu, jest błyszcząca, wszystkie swoje torty tak dekoruję
OdpowiedzUsuńpiękny. to serce na wierzchu..
OdpowiedzUsuńNie chcę Pani obrazić, ale jak na tort weselny to nie jest on zbyt piękny. Do ozdabiania tego typu wypieków dobra jest czekolada plastyczna.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNie jest zbyt piękny ? ja osobiscie nawet bez okazji bym go nikomu nie podała nie mówiąc już o jednym z najważniejszych dni w życiu. totalna porażka..
OdpowiedzUsuń