wtorek, 18 maja 2010

Meksykański tort czekoladowy, urodzinowy

Chciałam, żeby mój tort urodzinowy wyglądał inaczej niż normalny tort, dlatego kiedy znalazłam przepis na tort w czekoladowe kropki dosłownie nie mogłam mu się oprzeć. Tort tworzy idealną równowagę smakową między słodkim czekoladowym zewnętrzem a kremowym, lekko słodkim wnętrzem. I ten wygląd! :) Iście grzeszny tort.

Meksykański tort czekoladowy
(inspirowany tym przepisem, mocno przeze mnie zmieniony)

Blaty czekoladowe, mokre składniki: (szklanki o pojemności 250ml)
1,5 szklanki śmietany 18%
1 szklanka oleju, np z pestek winogron
1 szklanka likieru Kahlua lub Amaretto lub innego ulubionego
2 łyżeczki aromatu waniliowego
3 jajka
2,5 łyżki octu z białego wina

Suche składniki:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka kakao naturalnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu

1. Robimy blaty czekoladowe : W dużej misce mieszamy mokre składniki, w średniej misce mieszamy suche składniki. Suche składniki zaczynamy wsypywać po łyżce do mokrych składników, ciągle miksując aż powstanie jednolita masa.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wlewamy 1/3 masy do formy do ciasta o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut, tak samo pieczemy pozostałe 2 blaty, na każdy zużywając 1/3 ciasta.
3. Blaty studzimy aż będą zupełnie chłodne.

Krem czekoladowy:
450g serka philadelphia
10 łyżek masła
5 łyżek kakao naturalnego
50g rozpuszczonej (np. w mikrofali) czekolady mlecznej
3 łyżki likieru (Kahlua lub Amaretto lub innego)
4 łyżki maślanki
1 łyżeczka aromatu waniliowego

1. Robimy krem czekoladowy: Miksujemy masło aż będzie puszyste, dodajemy serem philadelphia, miksujemy aż masa będzie jednolita, dodajemy resztę składników kremu i miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy.
2. Kładziemy jeden blat ciasta na paterze/talerzu, przekładamy kremem, to samo robimy z pozostałymi blatami, smarujemy również bok tortu, pozostawiając trochę kremu na przyozdobienie później.

Czekoladowa dekoracja (w kropki lub inny wzór wymyślony przez nas):
150g białej czekolady
200g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady

1. Mierzymy wysokość i obwód naszego tortu, ucinamy kawałek folii plastikowej o tych wymiarach.
2. Rozpuszczamy białą czekoladę i malujemy nią wybrany wzór na folii (w moim przypadku kropki). Czekamy aż całkowicie ostygnie.
3. Rozpuszczamy mleczną i gorzką czekoladę w jednym naczyniu, następnie rozsmarowywujemy je na wcześniej zrobionym wzorze ( uwaga! czekolada nie może być zbyt gorąca, bo inaczej roztopi wcześniej zrobiony wzór) oraz na powierzchni wcześniej wymierzonej - tak, żeby utworzyła czekoladową powierzchnię. Czekamy aż czekolada trochę ostygnie ale nie całkowicie, następnie przyklejamy czekoladową dekorację do brzegów naszego tortu (trzeba uważać, żeby nam się nie podwinęła folia, na której umieszczona jest dekoracja). Potem pozostaje już tylko odkleić folię of tortu i udekorować go na wierzchu resztą kremu czekoladowego. Jeśli folia nie chce nam się odkleić od dekoracji, schładzamy ją kostkami lodu i wtedy powinna z łatwością dać się usunąć :



Smacznego ! :)

2 komentarze: