Ciasto bananowo-orzechowe z brązowym masłem, kruszonką i karmelem
(przepis jest stąd)
Składniki na formę do ciasta o wymiarach ok 22:33cm:
Ciasto
113g masła
280g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody do pieczenia
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki brązowego cukru
4 bardzo dojrzałe banany
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka aromatu waniliowego
skórka starta z 1 cytryny
2 duże jajka
1/4 szklanki jogurtu greckiego
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Kruszonka
70g mąki pszennej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
6 łyżek zimnego masła
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Karmel
1 szklanka cukru
113g masła
125ml śmietanki 30 lub 36%
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy razem mąkę, cynamon, cukier oraz sól. Dodajemy masło i czubkami palców (jakbyśmy wcierali masło w mąkę) mieszamy suche składniki z masłem, tak aby powstały drobne okruchy. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy całość. Wstawiamy kruszonkę do lodówki.
2. Robimy ciasto: Piekarnik nastawiamy do 180 stopni, wykładamy formę papierem do pieczenia.
3. Miksujemy przy pomocy blendera banany, cynamon, gałkę muszkatołową, aromat waniliowy oraz skórkę z cytryny, odstawiamy na bok. Do dużej miski wsypujemy brązowy cukier, odstawiamy. W średniej misce mieszamy razem suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól, odstawiamy.
4. Do niedużego rondla wkładamy masło, podgrzewamy je aż się rozpuści a następnie zmieni kolor na złocisto brązowy a szumowiny, które powstaną w procesie podgrzewania staną się ciemno brązowe (ale NIE czarne). Wtedy zdejmujemy masło z ognia, przelewamy przez sitko do miski z brązowym cukrem (tutaj znajdziecie filmik, na którym pokazano, jak się takie masło robi).
5. Miksujemy masło z cukrem, gdy ostygnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy całość na jednolitą masę. Dodajemy jogurt i również miksujemy całość. Dodajemy masę bananową i znów miksujemy wszystko razem.
6. Do masy dodajemy wcześniej przygotowane suche składniki. Miksujemy krótko całość (tylko do połączenia się składników). Dodajemy orzechy i mieszamy całość np. przy pomocy szpatuły.
7. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy jego wierzch wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na jeszcze 25 minut (lub do momentu, gdy drewniany patyk po wbiciu w ciasto będzie czysty.
8. Robimy karmel - w niedużym garnku o grubym dnie podgrzewamy cukier, CAŁY czas mieszając - aby nie spalić garnka ;) - gdy cukier zamieni się w syrop o ciemno-bursztynowej barwie dodajemy masło (najlepiej po kawałki - syrop może mocno pryskać!) i mieszamy całość, aż cukier i masło się połączą. Zdejmujemy garnek z ognia. Do masy dodajemy śmietankę i również mieszamy całość aż do połączenia się składników. Na koniec dodajemy wanilię i też mieszamy dokładnie.
9. Gotowe ciasto polewamy karmelem. Jeśli jest jeszcze gorące pozwalamy mu ostygnąć i wtedy kroimy. Jeśli mamy chęć zaszaleć na całego podajemy ciasto dodatkowo z lodami waniliowymi i bitą śmietaną ;)
P.S. Owszem, ciasto jest dość czasochłonne, ale naprawdę WARTO! :)
Z trochę mniejszą ilością karmelu ;)
Przed polaniem karmelem :)
ojoj prawdziwa rozpusta , hm zjadłabym oj zjadła :)
OdpowiedzUsuńoch wygląda tak wspaniale, że trudno się oprzeć ;)
OdpowiedzUsuń