niedziela, 24 lipca 2011

Muffiny "light" - orkiszowe muffiny z płatkami owsianymi, suszonymi śliwkami, orzechami i jabłkiem

Pomysł na te fantastyczne muffinki został zaczerpnięty od MP, która to przyniosła je na piknik, który urządzaliśmy jakiś już czas temu (kiedy jeszcze pogoda pozwalała na taką ekstrawagancję jak piknik pod gołym niebem na trawie ;). Szczerze polecam - są tak bogate w składzie i smaku, że z powodzeniem mogą służyć jako trochę słodsza wersja śniadania.


Orkiszowe muffiny z płatkami owsianymi, suszonymi śliwkami, orzechami i jabłkiem
(przepis jest stąd, od siebie dorzuciłam tylko orzechy :))


Składniki na 12 sztuk:

  275 g mąki orkiszowej razowej
50 g płatków górskich owsianych
120 g brązowego cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
 175 g odpestkowanych suszonych śliwek kalifornijskich, posiekanych
1 jabłko, obrane i starte na tarce z dużymi oczkami
garść drobno posiekanych orzechów - np. włoskich, laskowych (zamiast orzechów można dodać też np. suszonego banana)
 250 ml maślanki naturalnej lub zsiadłego mleka
 50 g masła, roztopionego
 2 duże jajka

1. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
2. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, płatki, cukier, proszek, sodę, przyprawę korzenną.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: maślankę, masło, roztrzepane jajko.
3. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać, dodać śliwki, jabłko i orzechy, krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
 4. Wyłożyć ciasto do papilotek (trochę tylko mniej niż wysokość papilotki, nie rosną wysokie). Piec  przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone, przez chwilę pozostawić w formie, potem wystudzić na kratce, lub na talerzu.

1 komentarz:

  1. Super! Samo zdrowie..a do tego mega apetycznie się prezentuje.. Spróbuję..

    OdpowiedzUsuń