Szarlotko-sernik z kajmakiem i orzechami pekan
(przepis jest stąd, po moich zmianach)
Składniki na formę o średnicy 20cm:
Spód
300g ciastek owsianych, drobno zmielonych
90g masła, rozpuszczonego
1/2 łyżeczki cynamonu
150g masy kajmakowej
1 łyżka śmietanki 30 lub 36%
1 szklanka posiekanych orzechów pekan
Szarlotka
5 łyżek masła
1/2 szklanki brązowego cukru
3 nieduże jabłka, pokrojone w bardzo cienkie plasterki
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Sernik
250g sera na sernik
1 duże jajko
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
Wierzch
50g kajmaku
150ml śmietanki 36%
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki posiekanych orzechów pekan
1. Nastawiamy piekarnik na 165 stopni. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej oddzielnie spód i boki.
2. Mieszamy zmielone ciastka, cynamon oraz masło, wykładamy masą boki oraz spód formy, mocno przyciskamy aby spód był zwarty. Wstawiamy formę do piekarnika na 12 minut.
3. Gdy spód się podpieka, w niedużym rondlu podgrzewamy razem masę kajmakową oraz śmietankę, masa powinna być lekko płynna, ale też gęsta. Wlewamy masę na podpieczony spód, i posypujemy ją posiekanymi orzechami pekan.
4. W niedużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz cynamon. Gdy cukier się rozpuści dodajemy jabłka, dokładnie mieszamy całość i gotujemy ok 20-30 minut aż jabłka będą miękkie a większość soków z jabłek odparuje. Odsączamy jabłka (to, co zostanie zostawiamy na później) i wykładamy je na spód.
5. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Robimy sernik: miksujemy razem ser i cukier, dodajemy jajko, wanilię i sok z cytryny i miksujemy razem na jednolitą masę. Wykładamy masę serową na jabłka, rozprowadzamy ją i wstawiamy ciasto do piekarnika, pieczemy je przez ok. 30 minut.
6. Po wyjęciu ciasta z piekarnika zostawiamy je do wystygnięcia a następnie schładzamy je przez co najmniej 4 godziny (lub całą noc). Po tym czasie podgrzewamy razem w garnku: płyn pozostały po odsączeniu jabłek, kajmak oraz 2 łyżki śmietanki aż powstanie jednolita masa, którą następnie wylewamy na spód ciasta.
7. Na koniec ubijamy na sztywno resztę śmietanki z cukrem, wykładamy na masę kajmakową i posypujemy orzechami pekan. Smacznego! :)
Spód z warstwą kajmakowo-orzechową
Warstwa jabłkowa :)
przyszłam się pozachwycac tym ciastem.
OdpowiedzUsuńCóż za ciekawe ciasto :-)
OdpowiedzUsuńTe zdjęcia zdecydowanie na mnie działają.. a co dopiero opis...pobudza wyobraźnię (i mój żołądek), że ach:)
OdpowiedzUsuńAle fantastyczny deser.Palce lizać!
OdpowiedzUsuńRany - tyle dobrych rzeczy w jednym cieście. Jestem pewna, że to prawie jak kawałek słonecznego raju przy obecnej aurze :D
OdpowiedzUsuńsame pyszności. pycha!
OdpowiedzUsuńPracochłonne, ale kuszące :)
OdpowiedzUsuń