niedziela, 28 lutego 2010

Tarta z porem, wersja deluxe

Jako, że jestem tartoholikiem, piekę wytrawne tarty mniej więcej 1-2 razy w tygodniu. Dziś przepis na jedną z lepszych tart, tartę z porem. Por zawsze wydawał mi się raczej nieciekawym warzywem, ale w tym wydaniu jest naprawdę zaskakująco dobry.

Kruche ciasto na spód
(przepis, o ile dobrze pamiętam, skserowałam kiedyś z książki "Tarty i inne wypieki" z cyklu "Le Cordon Bleu. Kuchnia domowa" wyd. Konemann)

200g mąki
duża szczypta soli
100g masła, schłodzonego
1 jajko, lekko roztrzepane
2-3 łyżeczki wody

1. Do dużej miski przesiać mąkę i sól ( ja tego raczej nie robię bo nie mam odpowiednio dużego sita, wsypuję poprostu mąkę i dodaję sól). Pokroić masło w niedużą kostkę i wrzucić do mąki.
2. Czubkami palców( tak jakbyśmy wcierali masło w mąkę)wymieszać mąkę z masłem, tak aby powstały drobne okruchy.
3. Do mąki wlać jajko i wodę.
4. Powoli wyrabiać ciasto. Jeśli ciasto się lekko klei, należy dodać trochę mąki. Zagniatać delikatnie ok. 20 sekund aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawinąć w plastikową folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 20 minut.


Ta ilość ciasta wystarcza do wyłożenia dwóch płytkich form do tarty o średnicy 18-20 cm. Jeśli chcemy zrobić tylko jedną tartę, należy podzielić ciasto na dwie równe części i zawinąć je oddzielnie w dwa kawałki folii. Można wtedy zużyć połowę ciasta, a drugą połowę umieścić w plastikowej torbie i zmknąć hermetycznie, następnie zamrozić i wykorzystać przy innej okazji (wtedy nie trzeba nawet rozmrażać ciasta, wystarczy je zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie wysypać na posmarowaną masłem formę i trochę przyklepać).

Nadzienie
połowa lub więcej(zależy od tego, jak dużą mamy formę do tarty) kruchego ciasta na spód (przepis powyżej)

2 duże lub 3 średnie pory (tylko jasne części)
3 jajka
200ml śmietany 18%
ok. 4/5 puszki białej lub czerwonej fasoli lub cieciorki
kilka plasterków salami, lub szynki
garść smażonej cebuli (użyłam gotowej)
120g sera camembert
2-3 ząbki czosnki
pieprz, bazylia, oregano, curry, gałka muszkatołowa
oliwa do smażenia ( tylko nie extra virgin - inaczej to, co smażymy będzie trochę gorzkie w smaku)

1.Piekarnik nastawiamy na 185 stopni. Formę do tarty (szklaną lub ceramiczną) smarujemy masłem i wyklejamy kruchym ciastem uprzednio wyjętym z lodówki, następnie ciasto nakłuwamy kilkukrotnie widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy ok 12-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy.
2.Na patelni rozgrzewany trochę oliwy. Czosnek drobno kroimy, pory myjemy i kroimy (nie za grubo), następnie czosnek i pory wrzucamy na patelnię i podsmażamy, uważając żeby nie przypalić porów.
3.Na podpieczonym spodzie równo wykładamy fasolę, na tym układamy plasterki salami lub szynkę pokrojoną w dośc cienkie paski. Następnie nakładamy podsmażonego pora z czosnkiem i całośc posypujemy smażoną cebulą.
4.Do miski wbijamy 3 jajka, dodajemy śmietanę, całość miksujemy mikserem lub ubijamy trzepaczką. Doprawiamy pieprzem, bazylią, oregano, curry, gałką muszkatołową i czym jeszcze chcemy.
5.Masę jajeczno-śmietanową wylewamy na nadzienie i równo rozprowadzamy łyżką. Ser camembert kroimy w kostkę i rozkładamy na wierzchu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na około 22-25 minut. Po tym czasie wyjmujemy i czekamy aż tarta trochę ostygnie zanim podamy ją na stół. Najlepsza jest zaraz po wyjęciu z piekarnika ale równie dobrze można ją przechowywać w lodówce i odgrzewać w mikrofali.


2 komentarze:

  1. Agata przez Ciebie nie mogę przejść obojętnie obok pora, a ta tarta śni mi się po nocach!! Oddałabym samochód, żeby jej teraz skosztować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba wreszcie i ja muszę się przekonac do tart i upiec swoją pierwszą..

    OdpowiedzUsuń