Szarlotka sypana
(przepis jest stąd)
Składniki na formę o średnicy 24cm:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
1 szklanka kaszy manny
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
1 łyżeczka cynamonu, jeśli lubicie
170g zimnego masła - najlepsze będzie masło z zamrażarki, wtedy dużo łatwiej się je ściera
1. Piekarnik nastawić na 180 stopni, formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem. Spód formy owijamy 3 warstwami folii aluminiowej (jeśli tego nie zrobimy, sok i tłuszcz z masła pochlapią nam piekarnik - ale spokojnie, nie będzie ich zbyt wiele, jedynie ok 3 łyżek.)
2. Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 równe części.
3. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem, jeśli lubicie). Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
5. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.
6. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy.
Idealnie okrągła szarlotka ;) jeśli jesteś wielbicielem szarlotek i symetrii, to ciasto jest dla Ciebie!
O zmoro obierania jabłek. Też ją mam. Niestety, musiałam obierać sama, choć obietnica byłe. Ech, ci faceci.
OdpowiedzUsuńSzarlotka owszem, pyszna, ale mnie zdecydowanie bardziej smakowała na drugi, trzeci dzień.
Miłego wieczoru :)
Oj tak, zdecydowanie magiczne! U mnie nawet udało się doskonale bez proszku do pieczenia, o którym zwyczajnie zapomniałam. ;))
OdpowiedzUsuńA do obierania jabłek nic nie mam. Co innego z ziemniakami... o.O
Pozdrawiam!
Ja obierać to pół biedy - pamiętam jak zawsze musiałam wyharatać pół jabłka wycinając gniazdo nasienne. Ostatnio zaopatrzyłam się w taki fajowy wycinacz i teraz dziurawię dłonie :D
OdpowiedzUsuńNie robiłam szarlotki sypanej - wstyd się przyznać...
ale slicznie wyglada i tak apetycznie, ze chetnie bym ugryzla kawalek:)
OdpowiedzUsuńMimo poznej godziny chetnie bym kawalek zjadla :)
OdpowiedzUsuńoberanie 1,5 kg jabłek to nic przyjemnego :( a Kubuś puchatek wydał nawet książkę kucharską, którą jak małe dziecko posiadałem i futrowałem potrawami z niej całą rodzinę http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://empikmedia.pl/c/ksiazka-kucharska-kubus-puchatek-b5380.jpg&imgrefurl=http://empik.rp.pl/ksiazka-kucharska-kubus-puchatek-opracowanie-zbiorowe,5380,ksiazka-p&usg=__NKcV6oDSEJuKqjx_FFBXoHW3dOc=&h=400&w=286&sz=37&hl=pl&start=0&zoom=1&tbnid=yW_TmZX32zJVMM:&tbnh=173&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dksi%25C4%2585%25C5%25BCka%2Bkucharska%2Bkubusia%2Bpuchatka%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26biw%3D1280%26bih%3D646%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=390&vpy=59&dur=2253&hovh=266&hovw=190&tx=88&ty=108&ei=revsTLejEo3vsgb99I35Dg&oei=revsTLejEo3vsgb99I35Dg&esq=1&page=1&ndsp=18&ved=1t:429,r:1,s:0
OdpowiedzUsuńSzarlotka przepyszna. Ja dodatkowo na masełko posypuję płatki migdałów, fajnie się spieką, ładnie wygląda i super smakuje.
OdpowiedzUsuńPysznaaaaa szarlotka!
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona szarlotka
OdpowiedzUsuńMoja też :)
UsuńNARESZCIE trafilam na ten przepis jaki pamietam z zielonej mlodosci - wielkie dzieki za przypomnienie!!! bedzie znowu krolowac w mojej kuchni!!
OdpowiedzUsuńAlso - please do proof read/spell check for English sidebar on your website - e.g Sugar EVERTHING Nice... but other than that -excellent job really! :-))margaret, kanada
arrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
OdpowiedzUsuńno a mi wyszło coś na miarę zakalca :(
OdpowiedzUsuń