Ciasto z żurawinami do góry nogami
(przepis jest stąd)
Składniki na formę do ciasta o średnicy 20cm:
90g masła
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki kardamonu
1 i 3/4 szklanki świeżych żurawin
1 duże jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 i 1/4 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
1. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
2. 1/4 szklanki cukru mieszamy dokładnie z żurawiną, goździkami, imbirem oraz cynamonem, wysypujemy mieszankę na dno formy (żurawina powinna utworzyć pojedynczą warstwę).
3. Masło ucieramy z 1/2 szklanki cukru na puszystą masę, dodajemy jajko oraz aromat waniliowy i miksujemy na gładką masę.
4. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz kardamonem. Dodajemy 1/3 mieszanki do masy maślanej, miksujemy dokładnie, wlewamy 1/3 mleka do masy maślanej i również miksujemy dokładnie, powtarzamy te czynności jeszcze 2 razy, dodając na zmianę mąkę i mleko aż oba składniki nam się skończą a masa będzie gładka i jednolita.
5. Rozprowadzamy ciasto na żurawinach, wyrównujemy wierzch ciasta.
6. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, pieczemy 30-35 minut lub do suchego patyczka.
7. Po wyjęciu pozwalamy ciastu odrobinę ostygnąć, następnie odpakowujemy je z papieru do pieczenia i odwracamy do góry nogami, przy pomocy dużego talerza.
Ciasto jest najlepsze, gdy jest jeszcze lekko ciepłe :)
żurawiny pod pierzyną z ciasta ;)
jak ładnie wygląda,uwielbiam żurawinę ;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się! Do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
Ślicznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńjakie ono fajne :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo efektownie!
OdpowiedzUsuńrzeczywiscie, efekt cudny. jeszcze nigdy nie robilam takiego odwracanego, kusi mnie wiec podwojnie! :)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto!
OdpowiedzUsuńten sok z żurawiny przeniknięty do wnętrza...