niedziela, 24 października 2010

Japoński sernik zebra - sernikozebrnik :)

Sernik jaki jest, każdy widzi. Ale japoński? I w dodatku zebra? Sernik zebra, bo w kakaowe paski a japoński bo pieczony z dodatkiem cream of tartar i niewielką ilością sera oraz większą ilością mąki w porównaniu do tradycjnych serników - dzięi temu jest bardzo delikatny i puszysty. Prosty w zrobieniu (wbrew pozorom do uzyskania efektu "przejścia dla pieszych nie potrzeba wcale nadnaturalnych zdolności) a jaki efekt proszę ja Was! W sam raz dla Brata Starszego na imieniny ;)

Tajemniczy "Cream of tartar" (czyli kamień winny, wodorowinian potasu) - można go dostać w kuchniach świata lub niektórych aptekach, służy jako stabilizator bez i sufletów

Japoński sernik zebra
(przepis jest stąd)


Składniki na formę do pieczenia o średnicy 22cm:
50 g masła
250 g serka kremowego/śmietankowego - np. Philadelphia
100 ml mleka
60 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
6 żółtek
1 łyżka soku z cytryny

6 białek
1/4 łyżeczki cream of tartar
150 g cukru
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki naturalnego kakao

1. Formę do pieczenia lekko natłuszczamy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia a następnie owijamy z zewnątrz 4 warstwami folii aluminiowej (będziemy piec sernik w kąpieli wodnej -aby nam nie rozmiękł od wody należy owinąć formę folią). Piekarnik nastawiamy na 160 stopni.
2. Ser, masło i mleko utrzeć na parze (np. w misce ustawionej na garnku z lekko gotującą się wodą - ważne, żeby dno miski nie stykało się z wodą) - ewentualnie można też umieścić mleko, masło oraz ser w misce i wstawić na chwilę do mikrofali aby masło się rozpuściło a następnie całość zmiksować na gładką masę ;). Wystudzić miksturę.
3. Następnie dodawać do masy po kolei: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, żółtka, sok z cytryny po dodaniu każdego ze składników dokładnie miksując całość do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
4. Białka ubić lekko z cream of tartar, tylko do momentu aż się spienią, następnie dodać cukier i ubić całość na prawie sztywną pianę.
5. Dodać 1/3 piany z białek do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać razem przy pomocy szpatuły, następnie dodać 1/2 pozostałej masy i również bardzo delikatnie wymieszać, to samo zrobić z pozostałą masą. Uzyskana masa powinna być absolutnie jednolita.
6. Podzielić masę na 2 równe części. Do jednej z nich przesiać (koniecznie!) kakao i delikatnie wymieszać.
7. Formę do ciasta wstawiamy do dużej blachy. Na środek formy do pieczenia wlewamy 3 łyżki masy brązowej, następnie na środek masy brązowej wlewamy 3 łyżki masy kremowej, następnie na środek masy kremowej wlewamy 3 łyżki masy brązowej itd. aż do momentu gdy skończą nam się obie masy (gdyby  przypadkiem stało się tak, że skończy wam się 1 masa a drugiej jeszcze sporo zostanie (bo podzieliliście masę na nierówne części) to nie wlewajcie całej pozostałej masy do formy bo zepsuje się efekt zebry - wtedy najlepiej upiec pozostałą masę oddzielnie).
8. Do dużej blachy wlewamy wrzącą wodę do połowy wysokości formy z ciastem i wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę lub do momentu gdy patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy po wyjęciu a wierzch ciasta będzie złocisto-brązowy . Gdyby sernik szybko nam się rumienił można przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu pozostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.

Początek nakładania ciasta

Sernik tuż przed wstawieniem do piekarnika.
Po upieczeniu :)

8 komentarzy:

  1. super! z chęcią zjadłabym kawałek takiego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ladnie wyglada, wzorek zebry idealny:) na pewno jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny! Wygląda na bardzo wilgotny:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Agaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaatka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Wysylaj to ciasto do Cambridge!!!!!!!!!!!!!


    Natychmiast!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    (Stas)

    OdpowiedzUsuń
  5. pieknie wygląda ... mam ochotę upiec takiego ale mam pytanie czy można zastąpić czymś cream of tartar lub ewentualnie gdzie można to coś kupuć. bardzo proszę o odpowiedż i z góry dziękuję


    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. to nie jest sernik japonski , sernik japonski to 3 skladniki 3 jaja 120 gr bialej lub mlecznej czekolady i 120 gr sera i to wszystko zoltka miesza sie z roztopiona przetudzona czekolada i ze serem i ubita piana i to wszystko mieszkam we Francji juz 33 lata to mam dobre przepisy fachowcow a nie tam niedoswadczonych blogiereg a na 60 lat mam tez i swoje doswiadczenie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń