Ciasto jest absolutnie pyszne i dodatkowo niezbyt trudne w zrobieniu, polecam z czystym sercem!
Bardzo podobają mi się też oba spody do tart - lecutko słodkie, łatwie w formowaniu i szybkie w przygotowaniu.
Klasyczny Pumpkin Pie
(przepis jest stąd, lekko zmodyfikowany przeze mnie)
Składniki na 2 tarty o średnicach 24cm i 18cm:
Spód dużej tarty
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki cukru
125ml oleju np z pestek winogron
60ml śmietany 18%
2-3 łyżki śmietanki 30%
Spód małej tarty i ciastka do przyozdobienia wierzchu
200g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
125g zimnego masła, drobno posiekanego
1 jajko
1 łyżeczka octu z białego wina
Nadzienie do obu tart
2 szklanki puree z dyni -można kupic gotowe np. w Kuchniach Świata lub upiec dynię a następnie zmiksować ją malakserem (aby upiec dynię kroimy ją na pół, wydrążamy pestki i włókna, następnie kroimy jeszcze na 4 części i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową skórą do góry, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok 45-60 minut aż będzie można zdjąć skórę z dyni bez problemu)
3 jajka
125ml śmietany 18%
1/2 szklanki brązowego cukru
szczypta soli
1 liść laurowy
ziarna wydłubane z 1 laski wanilii, lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Obie formy do tarty natłuszczamu odrobiną masła a następnie wykładam ich dna papierem do pieczenia, papier do pieczenia również smarujemy masłem.
2. Robimy spód małej tarty: Obie mąki oraz cukier mieszamy ze sobą, dodajemy masło, czubkami palców (jakbyśmy wcierali masło w mąkę) mieszamy mąkę z masłem, tak aby powstały drobne okruchy. Dodajemy jajko oraz ocet i zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
3. Robimy spód dużej tarty: Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy obie śmietany oraz olej, zagniatamy - ciasto powinno być wilgotne, ale nie może się lepić do rąk (jeśli tak się dzieje dodajemy odrobinę mąki), nie powinno się tez kruszyć (jeśli tak się dzieje dodajemy odrobinę śmietany 30%).
4.Urywamy po kawałki ciasta na spód dużej tarty i wykładamy nim formę do tarty, to samo robimy z ciastem na spód małej tarty (z tego ciasta powinno nam zostać ciasta na jeszcze ok 10 ciastek).
5. Dużą tartę pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut, małą tartę pieczemy ok 12 minut.
6. Resztę ciasta, która pozostała nam po wylepieniu formy na małą tartę, wałkujemy i wykrawamy z niego ciastka, które pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 5-8 minut.
6. Robimy nadzienie: W niedużym rondlu mieszamy puree z dyni, śmietanę, cukier, sól oraz przyprawy i liść laurowy, podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 10-15 minut a następnie pozostawiamy do ostudzenia na 1-2 godziny - wtedy wszystkie smaki będa miały czas, żeby się połączyć.
7.Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy z nadzienia i lekko je podgrzewamy (nie może być za gorące bo wtedy jajka by się ścieły), a następnie dodajemy po jednym jajku, po dodaniu każdego z nich dokładnie miksujemy całość.
8. Wlewamy nadzienie do podpieczonych spodów. Dużą tartę pieczemy w temp 175 stopni przez 35-45 minut, małą pieczemy w temp 180 stopni przez 20 minut. Tarty nie powinny być zupełnie ścięte, ale lekko trzęsące się po środku.
9. Po ostudzeniu przyozdabiamy tarty upieczonymi wcześniej ciastkami.
Smakowity Ci wyszedł ten paj. Chyba się w tym roku skuszę na coś podobnego. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Od dawna miałam ochotę zrobić tą tartę, dziękuję że mi przypomniałaś o niej, skorzystam z Twojego przepisu :-)
OdpowiedzUsuńAle super ta tarta! Jutro zamierzam zrobić penne dyniowe, więc może przy okazji skuszę się na to ciasto :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńurocze.
OdpowiedzUsuńpięknie złociste.
ale wyglada cudnie:)
OdpowiedzUsuńAle fajne serduszka! :)
OdpowiedzUsuńI niezłe nadzienie - bardzo dyniowe. Ja w tym roku chce sie przelamac i zrobić cos z dynią wreszcie, bo... nigdy nie robiłam! :)