sobota, 20 listopada 2010

Ciasto z żurawinami do góry nogami

Po serniku z białą czekoladą, pomarańczą i żurawiną, który okazał się absolutnym hitem, postanowiłam wypróbować jeszcze kilka innych wypieków z żurawiną. Dziś przedstawiam żurawinę w wersji upside-down, baardzo przyjemne ciasto dla zapracowanych - wrzucamy żurawinę do formy, miksujemy razem składniki ciasta, ciastem zalewamy żurawinę i pieczemy. A efekt, jak na tak śmieszny nakład pracy, jest naprawdę świetny ;) Delikatnie kwaskowata żurawina, przyprawy - goździki, imbir, kardamon, cynamon, i ciasto, które nie jest jakimś-tam wyschniętym bezsmakowym biszkoptem a leko wilgotnym, przepyszym ciastem. Polecam! Na dodatek żurawina ma dużo witaminy C, błonnika, i soli mineralnych, tym bardziej więc jest to akuratny wypieka na jesienny czas ;)

Ciasto z żurawinami do góry nogami
(przepis jest stąd)
Składniki na formę do ciasta o średnicy 20cm:

90g masła
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki kardamonu
1 i 3/4 szklanki świeżych żurawin
1 duże jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 i 1/4 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka

1. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
2. 1/4 szklanki cukru mieszamy dokładnie z żurawiną, goździkami, imbirem oraz cynamonem, wysypujemy mieszankę na dno formy (żurawina powinna utworzyć pojedynczą warstwę).
3. Masło ucieramy z 1/2 szklanki cukru na puszystą masę, dodajemy jajko oraz aromat waniliowy i miksujemy na gładką masę.
4. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz kardamonem. Dodajemy 1/3 mieszanki do masy maślanej, miksujemy dokładnie, wlewamy 1/3 mleka do masy maślanej i również miksujemy dokładnie, powtarzamy te czynności jeszcze 2 razy, dodając na zmianę mąkę i mleko aż oba składniki nam się skończą a masa będzie gładka i jednolita.
5. Rozprowadzamy ciasto na żurawinach, wyrównujemy wierzch  ciasta.
6. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, pieczemy 30-35 minut lub do suchego patyczka.
7. Po wyjęciu pozwalamy ciastu odrobinę ostygnąć, następnie odpakowujemy je z papieru do pieczenia i odwracamy do góry nogami, przy pomocy dużego talerza.
Ciasto jest najlepsze, gdy jest jeszcze lekko ciepłe :)

żurawiny pod pierzyną z ciasta ;)

7 komentarzy:

  1. jak ładnie wygląda,uwielbiam żurawinę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się! Do wypróbowania. :)
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo efektownie!

    OdpowiedzUsuń
  4. rzeczywiscie, efekt cudny. jeszcze nigdy nie robilam takiego odwracanego, kusi mnie wiec podwojnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne ciasto!
    ten sok z żurawiny przeniknięty do wnętrza...

    OdpowiedzUsuń