Włoska tarta z Nutellą, ricottą i amaretto
(przepis jest stąd, dość mocno go przerobiłam)
Składniki na formę do tarty o średnicy 25cm:
Spód
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
113g zimnego masła, drobno posiekanego
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżka wina Marsala
Nadzienie
250g sera ricotta
1 jajko
1/4 szklanki cukru
100g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
1/2 szklanki Nutelli (można dać więcej :D)
1 łyżeczka likieru migdałowego amaretto
1. Piekarnik nastawiamy na 165 stopni. Formę do tarty smarujemy masłem, jej spód wykładamy krążkiem papieru do pieczenia.
2. Robimy spód: mieszamy razem mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, dodajemy masło i miksujemy całość aż będzie przypominać mokry piasek. Dodajemy jajko, mleko i marsalę, miksujemy dokładnie wszystkie składniki razem. Ciasto powinno nie kleić się do rąk (jeśli tak jest trzeba dodać odrobinę mąki) ale też nie powinno być za suche (nie może się rozpadać) (jeśli tak jest trzeba dodać odrobinę mleka).
3. Dzielimy ciasto na 2 części - 2/3 ciasta zużywamy do wyłożenia spodu i boku formy, 1/3 odkładamy na bok.
4. Miksujemy ricottę z cukrem i jajkiem , dodajemy posiekaną czekoladę i wylewamy na spód. Na ricottę nakładamy po trochu Nutelli, na przykład przy pomocy łyżeczki - tak, aby powstały mniej lub bardziej nieregularne Nutellowe "ciapki". Skrapiamy ciasto likierem amaretto.
5. Z pozostałej 1/3 ciasta odrywamy po kawałku ciasta i układamy na wierzchu nadzienia, tak aby zostawić przerwy przez które gdzie-niegdzie będzie widać nadzienie. Wstawiamy ciasto na 20 minut do lodówki.
6. Po tym czasie wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto na chwilę do wystygnięcia a jeśli chcemy możemy podawać jeszcze ciepłe z kulką lodów waniliowych lub czekoladowych ;)
Buon appetito!
Nadzienie, jeszcze przed nałożeniem wierzchniej warstwy ciasta i upieczeniem :)
Ciasto, które wygląda jak wielkie ciastko :)
wow ale pyszności...chyba ukradnę jutro Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńto musi byc pyszne:)
OdpowiedzUsuńO raju! Ale pyszności... :D
OdpowiedzUsuńTarta wyglada fantastycznie! Juz od jakiegos czasu szukam przepisu na tarte zeby ochrzcic moja nowa forme ;) i chyba taki przepis idealny dzis znalazlam u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńWow, ależ to musi być smakowite, w ogóle uwielbiam kuchnię włoską :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :D Chyba się skusze i pożyczę Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowy raj! :)
OdpowiedzUsuńkleksy z nutelli, smak amaretto i kruche ciasto...
OdpowiedzUsuńistna poezja!
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Czym można zastąpić wino Marsala?
OdpowiedzUsuńMarsalę można zastąpić dowolnym bardzo słodkim/ bardzo wytrawnym winem: np. sherry, madera, porto :) Ujdzie też brandy lub wódka ;)
OdpowiedzUsuńTarta w piecu, ciekawa jestem jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńto moja pierwsza tarta i oczywiście musiałam zapomnieć wyłożyć boki ;) u Pani to chyba czekolady w ricottcie nie ma, bo ja jak dodałam czekolade ( a nie dałam 100g) to wyszła mi raczej czekoladowa. Jestem bardzo bardzo ciekawa, jak coś będzie nie tak to pewnie zmodyfikuje trochę :) no i następnym razem wyłoże boki :))
i wyszła super :) mam tylko pytanie tak na przyszłość, czy tą tarte przechowuje sie w lodówce? dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam Autorkę :)
OdpowiedzUsuńOMG to musi być przepyszne! ;) sama słodycz:) amatorów grillowania zapraszam tu http://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/papryka-z-grilla/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :D