piątek, 13 sierpnia 2010

Bardzo : proste, CZEKOLADOWE, szybkie :)

Ostrzegam - nie róbcie tego ciasta jeśli jesteście sami w domu, grozi to zjedzeniem całego ciasta na raz i a)potrzebą kupienia nowych, większych o rozmiar spodni b) natychmiastowym wydelegowaniem przez drugą połowę na zajęcia fitness c) śpiączką cukrzycową. Żartuję oczywiście, ale ciasto zdecydowanie jest dość słodkie. Mamy tutaj : ciasteczkowy spód zrobiony z czekoladowych markiz, masę z czekolady i mleka skondensowanego oraz ciastka i czekoladę na wierzchu. A ten zapach podczas pieczenia...  Ciasto kroimy na batoniki i wcinamy aż uszy się trzęsą ;)

Ciasto BARDZO czekoladowe
(inspirowane tym przepisem, po mojej modyfikacji)
Składniki na blachę o wymiarach 30x33cm:

35 ciastek typu czekoladowe markizy (najlepiej Oreo (do kupienia w Kuchniach Świata) ale świetne są też Pieguski)
80g masła, rozpuszczonego
1 puszka (530g) słodzonego mleka skondensowanego
1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
290g czekolady gorzkiej, drobno posiekanej
50g czekolady białej, drobno posiekanej

1. Piekarnik nastawiamy na 165 stopni. Blachę do pieczenia o wymiarach 30x33cm wykładamy papierem do pieczenia.
2. 27 ciastek (reszta będzie potrzebna do dekoracji) drobno mielimy np. w przystawce miksującej do blendera. Zmielone ciastka mieszamy dokładnie z roztopionym masłem i tak powstałą masą wykładamy spód blachy do pieczenia, dociskając masę do blachy.
3. W kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej roztapiamy 240g gorzkiej czekolady z mlekiem skondensowanym i aromatem waniliowym, w czasie roztapiania mieszamy całość kilkukrotnie aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy, którą następnie od razu (masa dość szybko tężeje) wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
4. Na masie czekoladowej szybko rozkładamy pozostałe ciastka-markizy (ja porozdzielałam je na połówki) oraz pozostałe 50g czekolady gorzkiej i 50g czekolady białej.
5. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut. Po wyjęciu dokładnie studzimy ciasto przed pokrojeniem go.





Czy jest coś lepszego niż czekolada i słodzone mleko skondensowane ? ;)

7 komentarzy:

  1. o rety! wykrzyknęłam w myślach, gdy zobaczyłam to ciasto. wygląda tak cudnie rustykalnie z tymi kawałkami na wierzchu, no i te ciastka.. jej, tyle słodkości w jednym

    OdpowiedzUsuń
  2. i do tego takie czekoladowe;D pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię wedlowskiej czekolady...

    Za to ciasto już czuję, że lubię bardzo, ale to bardzo, tak więc wizja spodni większych o rozmiar jest bardzo... prawdopodobna, gdybym zdecydowała się je przygotować. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. o jakie fajne! podoba mi się chyba wydrukuje sobie przepis..:]

    OdpowiedzUsuń