niedziela, 1 sierpnia 2010

Smoothie z mrożonego mango, owoców leśnych i banana

Mniaaaam! Zaraz po zrobieniu pyszny smoothie, którego można jeść jak deser - łyżeczką z miski a na następny dzień pyszny, chłodny koktajl. Dla mnie bomba ;)

Smoothie z mrożonego mango, owoców leśnych i banana
(przepis inspirowany tym)

Składniki:

1 mango, miąższ posiekany w kostkę i zamrożony
1 banan, pokrojony na małe kawałki (bez skórki ;) i zamrożony
340g mrożonych owoców leśnych - można kupić gotową mrożoną mieszankę lub zamrozić : truskawki, jagody, maliny, borówki amerykańskie etc.
315ml mleka (1 i 1/4 szklanki)

1. Wszystkie mrożone składniki wyjmujemy z zamrażarki i wkładamy do blendera (blender powinien mieć możliwość kruszenia lodu bo inaczej możemy mu trochę zaszkodzić), miksujemy - owoce powinny się trochę zmiksować.
2. Wlewamy mleko i dalej blendujemy całość na gładką masę. Nakładamy do miseczek i podajemy. Jeśli wolelibyśmy żeby był mniej gęsty po prostu dodajemy trochę więcej mleka.
3. Jeśli zostanie nam trochę smoothiego przechowujemy go w lodówce, na następny dzień będzie bardziej płynny niż zaraz po zrobieniu.

Smacznego !
Wersja do picia ...

... i wersja do jedzenia :)

6 komentarzy:

  1. popołudniową porą takie pyszności zawsze mi się marzą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja smoothie w każdych ilościach mogę pochłaniać, uwielbiam po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Od smoothie mogłabym zaczynać dzień i z miłą chęcią o tak nieprzyzwoitej porze jak ta bym go zakończyła...uwielbiam je :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam koktajle owocowe i smoothie, więc na pewno wypróbuję powyższy przepis :). W domu często przyrządzam różne, pyszne koktajle, które podaję najczęściej po posiłku w wysokich szklankach https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki. Koktajle doskonale wspomagają odchudzanie oraz poprawiają trawienie. Takie napoje stanowią główny element mojej codziennej diety.

    OdpowiedzUsuń