sobota, 9 października 2010

Dyniowe ciastka z czekoladą i płatkami owsianymi

Mój prywatny dyniowy maraton nabiera rozpędu ;) Jeszcze nigdy nie robiłam ciastek w owocowym/warzywnym (w przypadku dyni) i jestem zachwycona tym, jaki efekt można uzyskać dzięki ich dodaniu. Są lekko chrupiące na zewnątrz i cudownie wilgotne w środku, do tego jeszcze rozpływająca się w ustach czekolada, płatki owsiane (dzięki nim oraz dyni można powiedzieć, że te ciastka są w pewnym sensie zdrowe (o ile słodycze można nazwać zdrowymi;)) i przyprawy z rodziny "piernikowatych", które najlepiej do dyni pasują - imbir, goździki, cynamon, kardamon. Pomimo ilości składników, które się na nie składają, ciastka wcale nie są ciężkawe - wręcz przeciwnie, są fantastycznie puszyste i lekkie. Bardzo, bardzo polecam!

Dyniowe ciastka z czekoladą i płatkami owsianymi
(przepis jest stąd)

Składniki na ok. 25 ciastek:

1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki cukru
113g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka puree z dyni -można kupic gotowe np. w Kuchniach Świata lub upiec dynię a następnie zmiksować ją malakserem (aby upiec dynię kroimy ją na pół, wydrążamy pestki i włókna, następnie kroimy jeszcze na 4 części i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową skórą do góry, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok 45-60 minut aż będzie można zdjąć skórę z dyni bez problemu)
1 jajko
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych - górskich lub zwykłych (NIE błyskawicznych)
100g gorzkiej czekolady, bardzo drobno posiekanej

1. Piekarnik rozgrzewamy do 205 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
2. W dużej misce miksujemy na gładką masę masło, cukier, brązowy cukier oraz jajko. Dodajemy puree z dyni i miksujemy krótko na niewielkiej prędkości - do połączenia się składników.
3. W oddzielnej niedużej misce mieszamy mąkę, sól oraz sodę, wsypujemy mieszankę do masy dyniowej i miksujemy krótko na niewielkiej prędkości - do momentu gdy nie będzie widać mąki.
4. Do masy wsypujemy płatki owsiane, przyprawy, posiekaną czekoladę oraz aromat waniliowy - mieszamy dokładnie całość przy pomocy łyżki lub szpatuły.
5. Nakładamy po lekko czubatej łyżce ciasta na papier do pieczenia, zostawiając odstępy 4cm pomiędzy ciastkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut do momentu gdy ciastka lekko się zarumienią i stężeją. Po wyjęciu z piekarnika studzimy je przez chwilę i podajemy - najsmaczniejsze są z jeszcze nie zastygniętą czekoladą.



Przed upieczeniem

Ostatnio uwielbiam ;)

6 komentarzy:

  1. nie wiem dlaczego, ale od razu mi się ze świętami Bożego Narodzenia skojarzyły :) śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmmmm, czas na ciasteczka więc :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Może i ja dołączę do dyniowego maratonu! U mnie dziś nadziewana dynia, ale już wiem, że następne będą te ciasteczka!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo interesujące! Jestem niesamowicie ciekawa ich smaku.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. jejku, ale urzekające!
    podoba mi się zastosowanie dyni w tych ciachach. są bardzo kuszące ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowite ciasteczka, takie w sam raz do pochrupania przy herbatce:)

    OdpowiedzUsuń