sobota, 16 października 2010

Nutella Tart - przepis Pierre Herme

Jeśli lubicie Nutellę to ta tarta będzie Wam na pewno smakowała ;) Pyszne, doskonale czekoladowe nadzienie, warstwa uprazonych orzechów i kruchy, chrupiący spód. Biorąc pod uwagę ilość czekolady w cieście najlepiej zaprosić znajomych/krewnych/sąsiadów do konsumpcji, chyba, że akurat sami chwilowo cierpimy na niedobór cukru (ale skoro jest jesień to coś takiego jest wielce prawdopodobne;) - to główny argument, którego używam w dyskusji "sumienie vs. żarłoczność") i damy radę ciastu w pojedynkę.
Na dobry początek weekendu!

Tarta z czekoladą, Nutellą i orzechami włoskimi (Nutella Tart)
(przepis jest stąd)
Składniki na formę do tarty o średnicy 20-22cm:


Spód (ilość ciasta na 3 spody do tart o średnicy 20-22cm: nadwyżkę najlepiej zawinąć w folię i zamrozić do czasu zrobienia kolejnej pysznej tarty)
280g masła, w temperaturze pokojowej
1 i 1/2 szklanki cukru pudru, przesianego
90g migdałów, bardzo drobno zmielonych
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Nadzienie
2/3 szklanki Nutelli (taka ilość, aby móc cienko posmarować dno podpieczonego spodu)
135g gorzkiej czekolady (jeśli ktoś nie lubi gorzkiej może być mleczna)
100g masła, rozpuszczonego
1 duże jajko, w temperaturze pokojowej, roztrzepane widelcem
3 duże żółtka, w temperaturze pokojowej, roztrzepane widelcem
1 szklanka orzechów laskówych, uprażonych (wysypujemy orzechy na folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez ok 7-8 minut), obranych ze skórki (po uprażeniu skórka sama schodzi) i drobno posiekanych

1. Robimy spód: mikserem ucieramy masło w dużej misce na gładką, kremowo-puszystą masę. Wsypujemy cukier puder i miksujemy do połączenia się składników. Wsypujemy zmielone migdały, sól oraz aromat waniliowy i miksujemy aż do osiągnięcia gładkiej masy.

2. Dodajemy jajka i miksujemy całość - tylko do jako-takiego połączenia się składników. Wsypujemy mąkę i miksujemy tylko do momenty, gdy ciasto zacznie tworzyć duże kawałki i powoli tworzy się z niego kula.
3. Dzielimy ciasto na 3 części, owijamy je folią plastikową i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny (maksymalnie na 2 dni).
4. Po tym czasie piekarnik nastawiamy na 18o stopni, formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy jej dno papierem do pieczenia i znów smarujemy masłem. Tak przygotowaną formę wyklejamy ciastem (tylko 1 z 3 przygotowanych części ;), które nakłuwamy wielokrotnie widelcem, następnie przykrywamy tartę od góry folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 18-20 minut aż będzie lekko złote (jeśli po tym czasie nie osiągniemy złocistego koloru należy zdjąć folię i piec ciasto jeszcze przez ok 3-4 minuty.
5. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy tartę do ostygnięcia i przygotowujemy nadzienie.
6.Robimy nadzienie: piekarnik nastawiamy na 190 stopni, ostudzony spód smarujemy cienką warstwą Nutelli. Rozpuszczamy czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Pozwalamy jej lekko ostygnąć (ale nie na tyle żeby zastygła, ma być nadal płynna).
7. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy jajko, mieszamy całość przy pomocy łyżki/widelca aż do uzsykania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy po jednym jajku, po dodaniu każdego dokładnie mieszając (nie miksujemy!) wszystkie składniki.
8. Do czekoladowo-jajecznej masy dodajemy masło i również mieszamy (nie miksujemy!) całość aż do uzyskania gładkiej masy.
9. Nakładamy nadzienie na podpieczony spód posmarowany Nutellą, wyrównujemy wierzch nadzienia i posypujemy go równomiernie prażonymi orzechami laskowymi.
10. Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 11 minut. Po upieczeniu pozwalamy ciastu ostygnąć i dopiero wtedy zabieramy się do jedzenia (inaczej nadzienie może być jeszcze trochę płynne - dopiero gdy tarta ostygnie nadzienie się zetnie)


10 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale! Czekoladowe przysmaki z przepisów Pierre'a Herme nigdy nie zawodzą.

    Pozdrawiam,
    Marta z http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko, co najlepsze! To nawet lepiej zostawić tylko dla siebie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm. Boska. Zapewne zasłodziłabym się na śmierć, ale jakie to byłoby przyjemne :DD

    OdpowiedzUsuń
  4. to nadzienie zapowiada się megaczekoladowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada rewelacyjnie!!! ale musi byc pyszna:) moze zalapie sie na jakis maly kawaleczek tej pysnzosci:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdybym miała tę tartę zjeść sama, później chyba przez rok musiałabym głodować. ;))

    Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja uwielbiam nutellę i reszta rodziny też :) Więc muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja pytanie "lubisz Nutellę?" uważam po prostu za retoryczne :D
    I chyba nie potrzebowałabym zaprosić nikogo żeby "coś" z nią zrobić...;)

    OdpowiedzUsuń
  9. nutella...
    no, wszystko co czekoladowe to dla mnie xd
    a pytanie, czy lubię... nawet nie na miejscu, taka to oczywista rzecz ;p
    wspaniała tarta. kusząca... ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudna tarta! Piękna i z nuttelą! Mniam!

    OdpowiedzUsuń