czwartek, 28 października 2010

Pyszne ciasto z delikatnymi jabłkami, mascarpone oraz kruszonką z orzechów pekan i cynamonu

Bardzo mało skromnie powiem, że to zdecydowanie no. 1 moich jesiennych wypieków, i chyba nie tylko jesiennych ale w ogóle jakichkolwiek wypieków z udziałem jabłek. Jest to tarta na cienkim kruchym spodzie, wypełniona po brzegi nadzieniem z cienko pokrojonych delikatnych jabłek i mascarpone, na wierchu suto obsypana najlepszą kruszonką świata - brązowy cukier, cynamon no i orzechy pekan. Lojalnie ostrzegam : po ukrojeniu kawałka ma się ochotę wziąć całe ciasto pod pachę i uciec przed resztą spragnionych ciasta domowników ;) Absolutnie doskonałe i banalnie proste w zrobieniu. Nie zrobienie go po przeczytaniu niniejszego posta uznam za zbrodnię, tudzież zamach cukierniczy, o!

Tarta z jabłkami, mascarpone i cynamonowo-pekanową kruszonką
(przepis jest stąd)


Spód (ilość ciasta na 3 spody do tart o średnicy 20-22cm: nadwyżkę najlepiej zawinąć w folię i zamrozić do czasu zrobienia kolejnej pysznej tarty, pomysły na wykorzystanie pozostałych 2 części ciasta znajdziecie TU i TU)

280g masła, w temperaturze pokojowej
1 i 1/2 szklanki cukru pudru, przesianego
90g migdałów, bardzo drobno zmielonych
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Nadzienie
3 jabłka, obrane, usuwamy gniazda nasienne i kroimy jabłka w cienkie plastry
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki (125ml) śmietany 18%
1/2 szklanki (125ml) sera mascarpone
1/2 szklanki cukru
2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 jajko, roztrzepane
1 łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta soli
Kruszonka
40g masła
6 łyżek mąki pszennej
3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów pekan
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu lub kardamonu


1. Robimy spód: mikserem ucieramy masło w dużej misce na gładką, kremowo-puszystą masę. Wsypujemy cukier puder i miksujemy do połączenia się składników. Wsypujemy zmielone migdały, sól oraz aromat waniliowy i miksujemy aż do osiągnięcia gładkiej masy.

2. Dodajemy jajka i miksujemy całość - tylko do jako-takiego połączenia się składników. Wsypujemy mąkę i miksujemy tylko do momenty, gdy ciasto zacznie tworzyć duże kawałki i powoli tworzy się z niego kula.
3. Dzielimy ciasto na 3 części, owijamy je folią plastikową i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny (maksymalnie na 2 dni).
4. Po tym czasie piekarnik nastawiamy na 18o stopni, formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy jej dno papierem do pieczenia i znów smarujemy masłem. Tak przygotowaną formę wyklejamy ciastem (tylko 1 z 3 przygotowanych części ;), które nakłuwamy wielokrotnie widelcem, następnie przykrywamy tartę od góry folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 18-20 minut aż będzie lekko złote (jeśli po tym czasie nie osiągniemy złocistego koloru należy zdjąć folię i piec ciasto jeszcze przez ok 3-4 minuty.
5. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy tartę do ostygnięcia i przygotowujemy nadzienie.
6. Robimy nadzienie: Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Posiekane jabłka mieszamy z sokiem z cytryny.
W dużej misce miksujemy razem śmietanę, mascarpone, jajko, cukier, mąkę, aromat waniliowy oraz sól. Do masy dodajemy jabłka i całość dokładnie mieszamy np. przy pomocy łyżki - tak, aby masa pokryła jabłka.
7. Nakładamy przygotowane nadzienie na podpieczony spód, lekko wyrównujemy wierzch - tak, żeby był mniej więcej płaski. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut (mniej więcej na 10-15 minut przed końcem pieczenia będziemy jeszcze posypywać ciasto kruszonką)
8. Gdy ciasto się pieczemy przygotowujemy kruszonkę: mieszamy wszystkie składniki kruszonki w misce i przy pomocy np. widelca lub naszych własnych palców doprowadzamy ją do postaci większych i mniejszych (nie zapominając o średnich;) okruchów. Tak, jak napisane wyżej: mniej więcej na 10-15 minut przed końcem pieczenia posypujemy ciasto kruszonką i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 10-15 minut.
9. Ciasto jest gotowe gdy nadzienie się zetnie a kruszonką leciutko przybrązowi.

Smacznego! :)

7 komentarzy:

  1. chyba powinnam ustrzec się tej cukierniczej zbrodni i ciasto jednak upiec:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest najprzepyszniejsze ciasto :) idealne połączenie jabłek kardamonu i orzechów, całość ma delikatną pieszczącą podniebienie konsystencje

    OdpowiedzUsuń
  3. OK, wierzę Ci na słowo, że to Numer 1 i zapisuję sobie przepis do wypróbowania:) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowałam. Rzeczywiście baaardzo dobre do nadzienie! Moim wypiekiem mam zamiar się wkrótce pochwalić na blogu:) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń