Muffinki z syropem klonowym, borówkami amerykańskimi i płatkami owsianynymi oraz pekanową kruszonką
(na podstawie przepisu stąd, zmniejszyłam tylko ilość cukru)
Składniki na 12 muffinów:
Muffiny
1/4 szklanki brązowego cukru
62ml (1/4 szklanki) syropu klonowego
187ml (3/4 szklanki) jogurtu waniliowego (takiego pitnego)
1 dojrzały banan, rozgnieciony
62ml rozpuszczonego masła
1 jajko
3/4 szklanki płatków owsianych typu górskiego
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki pszennej typ 650
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
1 szklanka borówek amerykańskich
Kruszonka
1/4 szklanki orzechów pekan
1/4 szklanki mąki
szczypta cynamonu
3 łyżeczki brązowego cukru
28g masła
1. Formę do muffinów smarujemy masłem i wykładamy papilotkami (chyba, że mamy silikonowe foremki -wtedy nie trzeba robić nic), piekarnik nastawiamy na 190 stopni.
1. Robimy muffiny: mieszamy brązowy cukier, syrop klonowy, jogurt, rozgniecionego banana, masło oraz jajko i płatki owsiane w średniej misce. Zostawiamy składniki w misce na 10 minut w spokoju.
2. W oddzielnej misce mieszamy obie mąki proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól.
3. Wlewamy mokre składniki (te zmieszane na początku) do zmieszanych przed chwilą suchych składników, dodajemy borówki amerykańskie i delikatnie mieszamy całość na przykład przy pomocy łyżki - tylko do połączenia składników (czyli aż nie będzie widac mąki).
4. Nakładamy ciasto na muffiny do foremek. Robimy kruszonkę: wszystkie składniki kruszonki rozcieramy między palcami aż się połączą w okruchowatą masę, następnie nakładamy po trochu kruszonki na każdego muffina.
5. Wstawiamy muffiny do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
bardzo bogate są Twoje muffinki:)
OdpowiedzUsuńja do tej pory łączyłam je z jednym rodzajem owoców. takie bogate muszą smakować niesamowicie:)
Ale wypasione muffinki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciężkie, zbite wypieki.. A jak są do tego tak napchane pysznościami, to już w ogóle idzie się w nich zakochać..
OdpowiedzUsuńCzytając sam tytuł postu byłam pewna, że koniecznie muszę je zrobić. Myślisz, że można zastąpić syrop klonowy (akurat mi się skończył) miodem? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńciężkie czy lekkie ja najzwyczajniej w świecie muffinki uwielbiam!
OdpowiedzUsuńojej, ojej! ale wypchane. ależ wypasione! rewelacja ;] takie... z bogatym wnętrzem, wierzchem zresztą też xd po prostu full wypas :P
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie:)
OdpowiedzUsuńTe muffinki są tak bogate, że aż można zwariować od mnóstwa pyszności. ;)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
że tak powiem "wypasione". :) same dobre rzeczy w nich!
OdpowiedzUsuńAgnieszko - tak, syrop klonowy można spokojnie zastąpić miodem :)
OdpowiedzUsuńDziś kupiłam identico zeszyt, telepatia?
OdpowiedzUsuńMożliwe ;) To tutaj to akurat mój segregator z przepisami, bardzo lubię takie wzory.
OdpowiedzUsuńUpiekłam, smaczne i ciekawe:)
OdpowiedzUsuń