Gdyby ktoś miał ochotę na bardziej ciasteczkowo - czekoladowe ciasto z mlekiem skondensowanym (również bardzo proste w zrobieniu) to polecam TO ciasto.
Ciasto kruche z mlekiem skondensowanym, migdałami, orzechami laskowymi, kokosem i czekoladą
(przepis stąd, trochę przeze mnie zmieniony)
Składniki na blachę o wymiarach 30x35cm lub mniejszą, np. 20x30cm
Spód
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
220g miękkiego masła, posiekanego na malutkie kawałki
szczypta soli
Masa
1 puszka (ok. 530g) słodzonego mleka skondensowanego
1 duże jajko
100g migdałów bez skórki, lekko zmielonych - tak, żeby tylko część migdałów była zmielona na proszek
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 szklanki lekko zmielonych orzechów laskowych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Polewa czekoladowa
120g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
1. Robimy spód: wszystkie składniki na spód miksujemy razem w dużej misce, na początku masło może być trochę oporne i nie dawać się tak łatwo połączyć z resztą składników ale gdy będziemy je dłużej miksować otrzymamy gładkie ciasto. Ciasto formujemy ręcznie w kulę a następnie wykładamy nim blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia a potem przełożyć go razem z ciastem do formy. Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut lub do momentu gdy ciasto będzie lekko rumiane.
2. Gdy ciasto siedzi w piekarniku robimy masę: mleko skondensowane miksujemy z jajkiem i aromatem waniliowym, wsypujemy orzechy laskowe oraz migdały i wiórki kokosowe i mieszamy dokładnie wszystkie składniki razem. Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut do lekkiego zezłocenia na wierzchu. Odstawiamy ciasto do zupełnego ostygnięcia.
3. Ostudzone ciasto smarujemy na wierzchu czekoladą rozpuszczoną z masłem. Gdy czekolada zastygnie kroimy ciasto w małe kwadraty i podajemy.
Schody do nieba ;)
Ciasto brzmi pysznie, tyle w nim smakołyków !;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że je zrobiłaś i że smakowało. Podoba mi się Twoja "wariacja na temat". Pozdrawiam i życzę miłej i słodkiej niedzieli.
OdpowiedzUsuńCudne, jedno i drugie. I myślę sobie, że w tym zamiast kokosa użyłabym słonecznika. A wtedy, to byłby już totalny odlot.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Brzmi i wygląda smakowicie, a ja już znalazłam zastosowanie dla mojego mleka.
OdpowiedzUsuńlubię takie ciacha! słodko i pysznie :)
OdpowiedzUsuńsame wspaniałe smaki! :)
OdpowiedzUsuńO matko! Co za cudo!!
OdpowiedzUsuńjak pysznie!
OdpowiedzUsuńpiękne, piękne! i te schodki do nieba. tak apetyczne. ;]
OdpowiedzUsuń