wtorek, 10 sierpnia 2010

Cornbread z suszonymi pomidorami, kukurydzą i szalotkami

Ciekawy "twór" z tego cornbread (czyli chlebka kukurydzianego) nie dość, że z mąki kukurydzianej, to jeszcze pieczony na patelni i to z dodatkiem proszku do pieczenia. Przyprawiony kminem rzymskim, kolendrą i czosnkiem, bardzo aromatyczny. Jedzony prosto z patelni jest bardzo smaczny sam w sobie ale może też służyć jako dodatek do dania głównego np. zamiast makaronu lub ziemniaków.

Cornbread z suszonymi pomidorami, kukurydzą i szalotkami
(przepis inspirowany przepisem stąd)


Składniki na patelnię o średnicy 20-23cm:

185g mąki kukurydzianej
70g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem;)
1 łyżka brązowego cukru
3 szalotki lub dymki, drobno posiekane
garść posiekanej świeżej kolendry (lub np. pietruszki/szczypiorku)
3 duże ząbki czosnki, przeciśnięte przez praskę
8 suszonych pomidorów (z oliwy), drobno posiekanych
80g kukurydzy z puszki, odsączonej i opłukanej a następnie osuszonej
360g jogurtu naturalnego (ja użyłam takiego z ziarnami)
80ml mleka
1 jajko
60ml rozpuszczonego masła

1. Piekarnik nastawiamy na 205 stopni, żeliwną patelnię (chodzi o to, żeby dało się ją wsadzić do piekarnika i nie martwić o to, czy nam się w tym piekarniku nie rozpadnie) o średnicy 20-23cm smarujemy dokładnie tłuszczem i wstawiamy do piekarnika aby się również rozgrzała.
2. W dużej misce mieszamy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, kmin, kolendrę, oraz cukier. Dodajemy szalotki, posiekaną kolendrę, czosnek, kukurydzę oraz suszonej pomidory i całość dokładnie mieszamy.
3. W oddzielnej misce miksujemy razem jogurt, mleko, jajko, i rozpuszczone masło. Wlewamy mokre składniki do wcześniej przygotowanych suchych składników i mieszamy (np. łyżką) dokładnie wszystkie składniki, tylko do ich połączenia - ciasto ma być jedynie lekko wymieszane.
4. Wyjmujemy rozgrzaną patelnię z piekarnika i od razu wlewamy na nią przygotowane ciasto, wstawiamy patelnię z powrotem do piekarnika i pieczemy nasz cornbread przez 15-18 minut lub do momentu gdy jest lekko brązowy na wierzchu a wykałaczka wbita w ciasto jest czysta po wyjęciu.



8 komentarzy:

  1. o tak, ciekawy twór i w ładnym kolorze.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada smacznie:) i skusilabym sie na kawalek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja, to bym taki cornbread chętnie widziała w roli smakowitej kolacji. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajnie wygląda i chętnie bym to zjadła ;D

    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się! Smacznie i słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowny! puchaty i pachnacy. CHociaz nie czuję, to wiem, tak, na pewno ladnie pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak, kocham cornbread - w ogóle lubię wszystko, co da się zjeść prosto z patelni :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyrósł. Zjadłabym :))

    OdpowiedzUsuń