piątek, 27 sierpnia 2010

Kruche poduszki z jabłkami i budyniem waniliowym

Chodziły za mną ostatnio kruche babeczki z jabłkami i kremem/budyniem waniliowym - takie, jak z cukierni. Szukałam na nie przepisu ale jakoś nie znalazłam nic co by je przypominało, natrafiłam za to na przyciągające wzrok ciasto - poduszki z kruchego ciasta zawierające w swym wnętrzu pysznie upieczone jabłka oraz budyń waniliowy. Wypiek jest wbrew pozorom prosty w zrobieniu - kruche ciasto z tego przepisu jest bardzo plastyczne i nie ma problemów z formowaniem go, budyń, jak to budyń - robi się sam a jabłka też nie jest trudno obrać, a efekt jak dla mnie całkiem, całkiem ;)

Kruche poduszki z jabłkami i budyniem waniliowym
(przepis jest stąd, ja go jedynie trochę uściśliłam i dorzuciłam cynamon)

Składniki na blachę do pieczenia o wymiarach 30x35cm (myślę, że na trochę większej blasze też by dobrze wyszło):

4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 duże jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego (16g)
200g masła
3 łyżki śmietany 18%
3 budynie waniliowe/śmietankowe
1 łyżeczka mielonego cynamonu lub kardamonu
1l mleka
1kg jabłek, lub trochę mniej - u mnie 5 średnich jabłek - najważniejsze, żeby zmieściły się na blasze

1. Robimy ciasto: jeśli lubimy zagniatać ręcznie to z podanych składników (oprócz czterech ostatnich oczywiście ;) zagniatamy kruche ciasto. Jeśli mamy mikser (u mnie mikser stojący) możemy zrobić ciasto w mikserze: masło siekamy na średniej wielkości kawałki i miksujemy je na niewielkiej prędkości razem z cukrem i cukrem waniliowym - nie miksujemy go jednak na gładki, puszysty puch tylko na prawie-puch. Miksujemy dalej, dodając po jednym jajku/żółtku - na tym etapie masa będzie przypominać małe kawałeczki masła pływające w mieszance z jajek ale nie należy się tym przejmować.
2. Miksujemy dalej dodając po szklance mąki, po dodaniu 4 szklanek mąki wsypujemy proszek do pieczenia i dodajemy śmietanę, dodajemy ostatnią połówkę szklanki mąki i miksujemy krótko - na koniec zagniatamy jeszcze ciasto przez chwilę ręką żeby było jednolite.
3. Dzielimy ciasto na 2 części - jedną trochę większą niż drugą (moje ciasto ważyło 1255g i podzieliłam je na części o wadze 550g i 705g). Wykładamy blachę do pieczenia papierem do pieczenia i rozkładamy na nim rozwałkowaną mniejszą część ciasta - to będzie spód ciasta - ja najpierw rozwałkowałam ciasto na papierze do pieczenia a potem przeniosłam je na blachę.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy do niego blachę z ciastem na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu ostygnąć.
5. Jabłka obieramy kroimy na połówki i usuwamy z nich gniazda nasienne.
6. Przygotowujemy budynie wg. przepsu podanego na opakowaniu ale przy użyciu podanej tutaj ilości mleka - 1 litr, przy dodawaniu proszku na budyń do mleka dodajemy również cynamon/kardamon. Gdy budyń ostygnie dzielimy go na 2 części - jedną mniejszą (nią posmarujemy spód) a drugą większą (nią posmarujemy wierzch jabłek).
7. Smarujemy budyniem podpieczony spód, układamy na nim połówki jabłek przecięciem w dół i smarujemy jabłka pozostałym budyniem. Wałkujemy większą część kruchego ciasta i nakładamy na jabłka pokryte budyniem. Przyciskamy ciasto do jabłek i do budyniu - tak, żeby powstały poduszki. Wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut.


12 komentarzy:

  1. robiłam podobne ciasto i było pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. łał!poduszeczki wyglądają świetnie,przepis na pewno kiedyś wypróbuje :]

    OdpowiedzUsuń
  3. robi wrażenie! ale moje zapytanie- szklanka to ile kubka? bo ja szklanek nie posiadam niestety a chętnie zrobię w weekend;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poduszeczki bardzo apetycznie się prezentują! Chętnie bym sobie jedną oderwała. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. O-ja-cię! :D Już zapisuję w zakładkach - mój mąż będzie zachwycony! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. jejkuś. rewelacja! niebiańskie te poduszki. urzekły mnie. do reszty ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne są te poduszki. bardzo nawet.

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam mniam
    rewelacyjnie się prezentują !

    OdpowiedzUsuń
  9. Bajka. Cudo. Cuuuuuuudo! I mimo że wzorowane na cukiernianych - do pięt nie dorastają. Zapiszę sobie przepis. :)

    OdpowiedzUsuń