niedziela, 29 sierpnia 2010

Kruchy spód, mleko skondensowane, migdały, orzechy laskowe, kokos i czekolada

Pyszne, pyszne ciasto ! Ale również dość słodkie - najlepiej pokroić je na malutkie kwadraty i mieć w pobliżu dużą szklankę wody lub kubek herbaty ;) Jego wielkim plusem jest proste jak konstrukcja cepa wykonanie - składniki na spód (który bardzo mi się podoba, bo jest cudownie kruchy i nie dominuje reszty ciasta) miksujemy w misce, spód podpiekamy, składniki na masę z mlekiem skondensowanym też wymagają jedynie zmiksowania i wylania na spód, na koniec smarujemy całość czekoladą. Gdyby ktoś właśnie zaczynał swoją przygodę z pieczeniem to na pewno poleciłabym mu to ciasto na "pierwszy raz" z piekarnikiem. Po prostu nie może się nie udać.
Gdyby ktoś miał ochotę na bardziej ciasteczkowo - czekoladowe ciasto z mlekiem skondensowanym (również bardzo proste w zrobieniu) to polecam TO ciasto.

Ciasto kruche z mlekiem skondensowanym, migdałami, orzechami laskowymi, kokosem i czekoladą
(przepis stąd, trochę przeze mnie zmieniony)

Składniki na blachę o wymiarach 30x35cm lub mniejszą, np. 20x30cm

Spód
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
220g miękkiego masła, posiekanego na malutkie kawałki
szczypta soli

Masa
1 puszka (ok. 530g) słodzonego mleka skondensowanego
1 duże jajko
100g migdałów bez skórki, lekko zmielonych - tak, żeby tylko część migdałów była zmielona na proszek
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 szklanki lekko zmielonych orzechów laskowych
1/2 szklanki wiórków kokosowych

Polewa czekoladowa
120g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła

1. Robimy spód: wszystkie składniki na spód miksujemy razem w dużej misce, na początku masło może być trochę oporne i nie dawać się tak łatwo połączyć z resztą składników ale gdy będziemy je dłużej miksować otrzymamy gładkie ciasto. Ciasto formujemy ręcznie w kulę a następnie wykładamy nim blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia a potem przełożyć go razem z ciastem do formy. Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut lub do momentu gdy ciasto będzie lekko rumiane.
2. Gdy ciasto siedzi w piekarniku robimy masę: mleko skondensowane miksujemy z jajkiem i aromatem waniliowym, wsypujemy orzechy laskowe oraz migdały i wiórki kokosowe i mieszamy dokładnie wszystkie składniki razem. Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut do lekkiego zezłocenia na wierzchu. Odstawiamy ciasto do zupełnego ostygnięcia.
3. Ostudzone ciasto smarujemy na wierzchu czekoladą rozpuszczoną z masłem. Gdy czekolada zastygnie kroimy ciasto w małe kwadraty i podajemy.

Schody do nieba ;)

9 komentarzy:

  1. Ciasto brzmi pysznie, tyle w nim smakołyków !;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że je zrobiłaś i że smakowało. Podoba mi się Twoja "wariacja na temat". Pozdrawiam i życzę miłej i słodkiej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne, jedno i drugie. I myślę sobie, że w tym zamiast kokosa użyłabym słonecznika. A wtedy, to byłby już totalny odlot.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi i wygląda smakowicie, a ja już znalazłam zastosowanie dla mojego mleka.

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie ciacha! słodko i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne, piękne! i te schodki do nieba. tak apetyczne. ;]

    OdpowiedzUsuń