niedziela, 29 sierpnia 2010

Muffinki z syropem klonowym, borówkami amerykańskimi, bananami, orzechami pekan i płatkami owsianynymi

Wypiek pełen dobroci - są orzechy, banany, jagody, jogurt waniliowy, syrop klonowy na osłodę i płatki owsiane (żeby muffinki były trochę "zdrowsze"). Nie są takie jak normalne muffiny - nie należy się po nich spodziewać puszystości czy lekkości - są konkretne, troszkę zbite, takie muffinowe buły ;) Do tego chrupiąca kruszonka na wierzchu - po prostu trzeba spróbować.

Muffinki z syropem klonowym, borówkami amerykańskimi i płatkami owsianynymi oraz pekanową kruszonką
(na podstawie przepisu stąd, zmniejszyłam tylko ilość cukru)


Składniki na 12 muffinów:

Muffiny
1/4 szklanki brązowego cukru
62ml (1/4 szklanki) syropu klonowego
187ml (3/4 szklanki) jogurtu waniliowego (takiego pitnego)
1 dojrzały banan, rozgnieciony
62ml rozpuszczonego masła
1 jajko
3/4 szklanki płatków owsianych typu górskiego
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki pszennej typ 650
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
1 szklanka borówek amerykańskich

Kruszonka
1/4 szklanki orzechów pekan
1/4 szklanki mąki
szczypta cynamonu
3 łyżeczki brązowego cukru
28g masła

1. Formę do muffinów smarujemy masłem i wykładamy papilotkami (chyba, że mamy silikonowe foremki -wtedy nie trzeba robić nic), piekarnik nastawiamy na 190 stopni.
1. Robimy muffiny: mieszamy brązowy cukier, syrop klonowy, jogurt, rozgniecionego banana, masło oraz jajko i płatki owsiane w średniej misce. Zostawiamy składniki w misce na 10 minut w spokoju.
2. W oddzielnej misce mieszamy obie mąki proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól.
3. Wlewamy mokre składniki (te zmieszane na początku) do zmieszanych przed chwilą suchych składników, dodajemy borówki amerykańskie i delikatnie mieszamy całość na przykład przy pomocy łyżki - tylko do połączenia składników (czyli aż nie będzie widac mąki).
4. Nakładamy ciasto na muffiny do foremek. Robimy kruszonkę: wszystkie składniki kruszonki rozcieramy między palcami aż się połączą w okruchowatą masę, następnie nakładamy po trochu kruszonki na każdego muffina.
5. Wstawiamy muffiny do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut.


13 komentarzy:

  1. bardzo bogate są Twoje muffinki:)
    ja do tej pory łączyłam je z jednym rodzajem owoców. takie bogate muszą smakować niesamowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciężkie, zbite wypieki.. A jak są do tego tak napchane pysznościami, to już w ogóle idzie się w nich zakochać..

    OdpowiedzUsuń
  3. Czytając sam tytuł postu byłam pewna, że koniecznie muszę je zrobić. Myślisz, że można zastąpić syrop klonowy (akurat mi się skończył) miodem? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciężkie czy lekkie ja najzwyczajniej w świecie muffinki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej, ojej! ale wypchane. ależ wypasione! rewelacja ;] takie... z bogatym wnętrzem, wierzchem zresztą też xd po prostu full wypas :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Te muffinki są tak bogate, że aż można zwariować od mnóstwa pyszności. ;)))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. że tak powiem "wypasione". :) same dobre rzeczy w nich!

    OdpowiedzUsuń
  8. Agnieszko - tak, syrop klonowy można spokojnie zastąpić miodem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś kupiłam identico zeszyt, telepatia?

    OdpowiedzUsuń
  10. Możliwe ;) To tutaj to akurat mój segregator z przepisami, bardzo lubię takie wzory.

    OdpowiedzUsuń