czwartek, 12 sierpnia 2010

Quickbread z jabłkami, cukinią, orzechami włoskimi, oraz syropem klonowym i miodem

Nie wiem kto wymyślił połączenie jabłek, cukinii i orzechów włoskich ale od dziś jest moim idolem, dosłownie! Przepyszny chlebek na szybko (robi się tak jak muffiny: wrzucamy mokre składniki do suchych, mieszamy i wrzucamy do formy)- np. na śniadanie.
Przyznam jeszcze, że zanim go zrobiłam zamierzałam zrobić jeszcze sos karmelowy na polewę ale po spróbowaniu pierwszego kawałka zdecydowanie odrzuciłam ten pomysł bo chlebek jest idealny. W dodatku jest wyrośnięty ale jednocześnie wilgotny.
Syrop klonowy i miód nadają mu odrobiny słodyczy, przez co można ulokować go gdzieś pomiędzy kategorią "chleb" a kategorią "ciasto". Do tego moje ulubione połączenie imbir-cynamon, i mogę zaśpiewać "nic mi dzisiaj nie potrzeba, oprócz mojego quickbread'a " ;)

Quickbread z jabłkami, cukinią, orzechami włoskimi, oraz syropem klonowym i miodem
(przepis jest wariacją na temat przepisu stąd)
Składniki na keksówkę o długości 30cm:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750) - można też użyć zwykłej mąki pszennej (typ 480)
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu (lub kardomonu)
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
3/4 szklanki startego na tarce o średnich oczkach jabłka (1 średniej wielkości jabłko)
3/4 szklanki startej (razem ze skórką) na tarce o średnich oczkach cukinii (ok. 1/2 średniej wielkości cukinii)
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych orzechów np laskowych, pekan)
2 jajka
1/4 szklanki (ok. 60ml) syropu klonowego
1/2 szklanki (ok. 125ml) miodu
1/4 szklanki oleju np. z pestek winogron

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
2. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, imbir oraz cynamon. W oddzielnej misce miksujemy mokre składniki: jajka, olej oraz syrop klonowy i miód.
3. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy np. przy pomocy łyżki (ale nie miksera!) do połączenia się składników. Dodajemy starte jabłko, cukinię oraz orzechy i mieszamy dokładnie z resztą składników.
4. Wlewamy masę do przygotowanej keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut lub do momentu gdy wykałaczka wsadzona w ciasto będzie sucha po wyjęciu.

6 komentarzy:

  1. wygląda pysznie;D zjadłabym kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dzięki wczorajszym muffinkom, jestem pewna, że ten chlebek jest pyszny ;)Cukinia, o dziwo, bardzo fajnie się łączy z przyprawami korzennymi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro tak go zachwalasz, to chyba koniecznie do wypróbowania! ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi się ta kategoria między chlebem, a ciastem. i to połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  5. o bardzo fajnie wygląda :)zapisze przepis:P

    OdpowiedzUsuń
  6. jest pyszne! wlasnie zrobilam :)

    OdpowiedzUsuń