czwartek, 19 sierpnia 2010

Sernik z 3 serów z morelami na spodzie pekanowo-imbirowym

Delikatnie puszysty sernik wsparta na zdecydowanej strukturze spodu z ciastek imbirowych i prażonych orzechów pekan, do tego podpieczone morele na wierzchu. Powiem tak - słowo "ekstraśny" całkiem nieźle go opisuje ;)

Sernik z 3 serów z morelami na spodzie pekanowo-imbirowym
(inspirowany przepisem stąd)
Składniki na formę do pieczenia o średnicy 24cm:

Spód
150g ciasteczek imbirowych (np. takich - można je kupić w IKEA) - zamiast nich można użyć np. zwykłych owsianych/pełnoziarnistych ciastek i dodać łyżeczkę mielonego imbiru
75g uprażonych (przez 7min. w temp. 180 stopni) i drobno zmielonych orzechów pekan (można zastąpić włoskimi)
84g masła, rozpuszczonego

Masa sernikowa
170g serka philadelphia (można zastąpić innym śmietankowym serkiem np. Almette)
170g sera ricotta
170g sera mascarpone
3/4 szklanki drobnego cukru
3 jaja
1 łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta soli
9-10 niedużych dojrzałych moreli, przekrojonych na pół (pestki wyjęte)

1. Robimy spód: formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
2. Ciasteczka drobno mielimy i mieszamy w niewielkiej misce ze zmielonymi i uprażonymi orzechami pekan oraz roztopionym masłem. Wsypujemy otrzymane okruchy do formy do pieczenia i przyciskamy do dna formy np. łyżką lub dłonią aby utworzyć zwarty spód. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
3. Robimy masę sernikową: w dużej misce miksujemy razem wszystkie sery oraz cukier na gładką, jednolitą masę przez około 3 minuty. Dodajemy aromat waniliowy oraz sól i całość jeszcze raz miksujemy.
4. Zaczynamy dodawać po jednym jajku po dodaniu każdego miksując dokładnie masę po dodaniu kolejnego jajka.
5. Wlewamy masę na podpieczony spód i układamy na niej połówki moreli, przecięciem do góry. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy sernikowi zupełnie ostygnąć a następnie wstawiamy go do lodówki na 2 godziny.

9 komentarzy:

  1. Toż to prawdziwa rozpusta! Aż ślinka cieknie na takie dzieło.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. I spód świetny, i połączenie serów bardzo ciekawe! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. trzy serki? ricotta, philadelphia i mascarpone... och, poezja po prostu! jak niebiańska, serowa chmurka z owocami ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. rety, cudowny jest ten sernik. morele to ja uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. i jak ładnie przypieczony. prawdziwa uczta dla łasucha;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mhm, absolutnie ekstraśny. I jaki ładny!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. piękny jest! czy mogę kawałek? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny. Ciekawe połączenie smakowe i te trzy sery, rewelacja. Uwielbiam takie serniki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cóż za przepych! 3 sery, morele, pekany, imbir... Bardzo mi się podoba, zwłaszcza, że kocham serniki ;)

    OdpowiedzUsuń