wtorek, 24 sierpnia 2010

Sernik z likierem Baileys i kajmakowo-czekoladową polewą

Ten sernik zrobiłam dziś po raz trzeci w ciągu tygodnia (!). Można powiedzieć, że jest to taki weselno-rocznicowy sernik bo po raz pierwszy robiłam go na wesele taty N. a po raz drugi na 25-lecie ślubu rodziców M., ale dziś robię go już zupełnie "prywatnie" ;) To mój pierwszy sernik pieczony w kąpieli wodnej - czyli w wodzie. Zawsze wydawało mi się to nie wiem jak skomplikowane a okazało się, że to całkiem banalna sprawa. Polecam - sernik ma nieskazitelny wierzch, ani trochę nie popękany. Co do samego ciasta - Baileys to zdecydowanie mój ulubiony likier - czy to w postaci czystej czy jako składnik pysznej kawy, a w cieście jest po prostu znakomity. Do tego kajmakowy wierzch (co do którego na początku nie byłam przekonana bo wydawało mi się, że ciasto może być zbyt słodkie, ale pasuje do ciasta doskonale i wcale nie jest przesadą) i czekoladowa nuta.

Sernik z likierem Baileys i kajmakowo-czekoladową polewą
(pomysł na sernik stąd, przerobiony przeze mnie)

Składniki na formę do pieczenia o średnicy 24cm:

Spód
215g ciastek owsianych (np. takich)
80g masła, rozpuszczonego

Sernik
700g twarogu na sernik (gotowego, już zmielonego - do kupienia w kilogramowych kubełkach)
180g drobnego cukru
4 duże jajka
2 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
125ml śmietanki 30% lub 36%
150ml likieru Baileys (można zastąpić dowolnym ulubionym likierem)

Wierzch
400g kajmaku (gotowego lub z ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego)
50g gorzkiej czekolady

1. Robimy spód - piekarnik nastawiamy na 165 stopni, formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka drobno mielimy i mieszamy dokładnie w niewielkieh misce z rozpuszczonym masłem.
2. Powstałą masę wsypujemy do formy do pieczenia i ugniatamy ją dobrze dłonią tak, żeby powstał ciasteczkowy spód. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-12 minut aż się lekko przyrumieni. Wyjmujemy spód z piekarnika i pozwalamy mu ostygnąć.
3. Robimy sernik - W dużej misce na średniej prędkości miksujemy krótko ser aż będzie puszysty, miksujemy dalej wsypując jednocześnie powoli cukier. Zmniejszamy prędkości i dodajemy do masy 2 jajka, miksujemy całość aż będzie jednolita, wtedy dodajemy kolejne 2 jajka i również miksujemy całość na jednolitą masę.
4. Dodajemy aromat waniliowy oraz sól i miksujemy krótko. Wlewamy śmietankę - miksujemy całość do połączenia się składników. Na koniec wlewamy likier - miksujemy masę krótko, do momentu gdy będzie jednolita.
5. Formę do pieczenia z ostudzonym spodem owijamy od spodu szczelnie 4 warstwami folii alumioniowej (chodzi o to, aby woda nie przedostała się przez szczeliny formy do ciasta) i wstawiamy do dużej blachy do pieczenia, do której nalewamy wody - woda powinna sięgać do połowy wysokości formy do pieczenia.
6. Wlewamy masę sernikową na podpieczony spód i wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni. Pieczemy ok 55-60 minut lub do momentu gdy środek ciasta będzie jeszcze lekko falował gdy nim (ciastem) poruszymy. Po tym czasie nie wyjmujemy ciasta od razu z piekarnika ale pozostawiamy je w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku na godzinę a potem pozostawiamy do zupełnego wystygnięcia.
7. Wystudzony sernik smarujemy na wierzchu lekko podgrzanym kajmakiem i dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.

6 komentarzy:

  1. tygodniowa częstotliwośc jego pieczenia całkowicie przekonuje mnie do tego, że jest naprawdę pyszny (((:

    OdpowiedzUsuń
  2. sernik. juz sama ta nazwa wprowadza mnie w stan euforii. a dodatek tego likieru... bomba. przepis świetny, kupuję go ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. genialny przepis ale ja bym chyba bayleysa wolała sama wypić :-D uwielbiam ten likier... ale smacznie wygląda ten sernik...

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, tak... Mój kochany sernik z moim kochanym kajmakiem... Cudownie!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń