piątek, 20 sierpnia 2010

Tarta z jabłkami, waniliowym kremem i bezową pierzynką

Kocham tarty a szczególnie te na słodko - kruchy spód, waniliowy krem a na nim podsmażane jabłka, wszystko przykryte pierzynką z bezy. Bardzo pyszna tarto-szarlotka ;)

Tarta z jabłkami, waniliowym kremem i bezową pierzynką
(przepis zdaje się skserowałam kiedyś z książki "Ciasta i Desery" Marka Łebkowskiego)
Składniki na formę do tarty o średnicy 25cm:

Spód
270g mąki
180g zimnego masła, drobno posiekanego
90g cukru pudru
1 jajko

Nadzienie
1,2kg jabłek
170ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
120g cukru pudru
30g cukru
15g mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła

1. Robimy spód: mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło. Czubkami palców (jakbyśmy wcierali masło w mieszankę mąki i cukru) wymieszać mąkę/cukier z masłem, tak aby powstały drobne okruchy.

2. Do mąki wbijamy jajko. Powoli wyrabiać ciasto. Zagniatamy je delikatnie przez ok. 20 sekund aż powstanie gładka i jednolita masa. Ciasto będzie się trochę kleić ale nie należy się tym przejmować. Zawijamy je w plastikową folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej 60 minut.
3. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, formę na tartę smarujemy masłem a jej spód wykładamy następnie papierem do pieczenia. Wyklejamy formę ciastem, następnie przykrywamy spód i boki ciasta folią aluminiową i wypełniamy ją grochem lub fasolą. Wstawiamy ciasto do piekarniki rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut, następnie delikatnie zdejmujemy folię i pieczemy ciasto jeszcze przez ok 5-10 minut lub do momentu gdy się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy spód do ostygnięcia.
4. Robimy nadzienie: W niewielkim rondlu ustawionym na garnku, w którym lekko bulgocze woda (garnek u góry nie powinien stykać się dnem z wodą znajdującą się w garnku poniżej - umieszczamy mleko i cukier waniliowy. Pozwalamy mleku lekko bulgotać. W niewielkiej misce miksujemy żółtka oraz 50g cukru pudru, gdy masa zbieleje dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na jednolitą masę a następnie dodajemy masę do gorącego mleka, cały czas miksując mleko (bez przerwy!) aż krem w rondelku zacznie gęstnieć, wtedy zdejmujemy rondel z garnka z gotującą się wodą i miksujemy krem jeszcze przez ok 3 minuty aż lekko ostygnie. Wylewamy krem na podpieczony i ostudzony spód.
5. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na duże kawałki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło z cukrem i wykładamy na nie jabłka. Smażymy jabłka aż się zeszklą, nie ruszając ich za bardzo - mieszamy tylko tyle, żeby się nie przypaliły.
6. Nakładamy jabłka na krem waniliowy. Białka ubijamy na pianę a następnie stopniowo zaczynamy dodawać pozostałe 70g cukru pudru aż ubijemy białka na sztywno. Nakładamy pianę z białek na jabłka i wstawiamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 15-20 minut (do momentu, gdy piana będzie lekko rumiana)
7. Po wyjęciu z piekarnika studzimy zupełnie ciasto i podajemy.


10 komentarzy: