sobota, 14 sierpnia 2010

Tarta z łososiem, awokado i bazylią

Pyszna, pyszna tarta - jeśli akurat nie mamy dojrzałego awokado pod ręką można ją zrobić również w wersji po prostu łosoś-bazylia i wtedy też jest cudowna. Najciekawsze jest to, że łosoś jest miksowany na puree razem z bazylią a potem mieszany z jajkiem i śmietaną - dzięki czemu nadzienie jest bardzo delikatne w konzystencji ale jednocześnie nie tracimy nic na smaku łososia - wręcz jest on wzmacniany przez bazylię. Do tego drobno posiekane awokado, które świetnie komponuje się z łososiem. Uwielbiam i polecam, danie banalne w przygotowaniu a jednocześnie lekko wyszukane.
Tartę można z powodzeniem przechowywać w lodówce i odgrzewać w mikrofali.

Tarta z łososiem, awokado i bazylią

Składniki na formę do tarty o średnicy 24cm:

Kruche ciasto na spód

200g mąki pszennej (można też użyć np 100g mąki krupczatki i 100g mąki pszennej lub dodać garść uprażonych i zmielonych orzechów - np. pinii, włoskich lub pestek dyni :)
duża szczypta soli
100g masła, schłodzonego
1 jajko, lekko roztrzepane
2-3 łyżeczki wody

1. Do dużej miski przesiać mąkę i sól ( ja tego raczej nie robię bo nie mam odpowiednio dużego sita, wsypuję po prostu mąkę i dodaję sól). Pokroić masło w niedużą kostkę i wrzucić do mąki.
2. Czubkami palców (jakbyśmy wcierali masło w mąkę)wymieszać mąkę z masłem, tak aby powstały drobne okruchy.
3. Do mąki wlać jajko i wodę. Powoli wyrabiać ciasto. Jeśli ciasto się lekko klei, należy dodać trochę mąki. Zagniatać delikatnie ok. 20 sekund aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawinąć w plastikową folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 20 minut.
4. Wykładamy ciastem natłuszczoną formę do tarty, nakłuwamy ją wielokrotnie widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy ostygnąć.

Nadzienie
300g wędzonego łososia
spora garść świeżych liści bazylii
1 dojrzałe awokado, miąższ pokrojony w niedużą kostkę
3 jajka
200g śmietany 18%

1. Łososia i bazylię miksujemy razem na gładkie puree, które następnie nakładamy do średniej wielkości miski, do puree dodajemy 3 jajka oraz śmietanę i miksujemy całość mikserem na jednolitą masę.
2. Do masy dodajemy posiekane awokado i delikatnie mieszamy całość.
3. Nakładamy masę na podpieczony spód i wstawiamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut aż wierzch tarty lekko się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy tarcie lekko ostygnąć a następnie podajemy do stołu.


5 komentarzy:

  1. bardzo fajnie wygląda i pewnie super smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo bardzo podoba mi się to nadzienie
    łososia lubię od zawsze, awokado od niedawna..
    ale taki zmiksowany i z kawałeczkami zielonego.. super

    OdpowiedzUsuń
  3. ja bym tlyko lososia zastąpiła czymś innym albo dała więcej awokado, bo jestem wegetarianką, bo sam pomysl tarty mi się podoba. Awokado uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. genialnie wyglądają te zielone cząsteczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Samo nadzienie z dodatkiem jogurtu zamiast śmietany będzie na mojej przyszłej diecie jak znalazł! A póki co pozachwycam się całością - bo awokado wręcz uwielbiam. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń