Brownie w polewie z czekolady, masła orzechowego, dmuchanego ryżu oraz orzeszków ziemnych
(inspirowane przepisem stąd, przepis na brownie - Agnieszka Kręglicka, lekko zmodyfikowany przeze mnie)
Składniki na blachę o wymiarach 30x35cm:
200g gorzkiej czekolady
200g masła
100g mąki
150g cukru
6 jaj
1. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
2. Czekoladę i masło rozpuścić w mikrofali, wymieszać na jednolitą masę i odstawić do lekkiego ostudzenia.
3. Cukier i mąkę wymieszać w niedużej misce. Jaja ubić w osobnej misce mikserem, dalej miksując stopniowo dodawać do nich cukier wymieszany z mąką. Do masy jajecznej wlać masę czekoladowo-maślaną i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Wlać ciasto do blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 18-20 minut.
Posypka
1 szklanka solonych orzeszków ziemnych
1 i 1/2 szklanki posiekanych na małe kawałki batoników Kit-Kat o smaku peanut butter lub caramel
Gdy brownie będzie upieczone posypujemy je równomiernie orzeszkami ziemnymi i posiekanymi batonikami.
Polewa
1 i 1/2 szklanki kremowego masła orzechowego
250g czekolady mlecznej
14g masła
1 i 1/2 szklanki prażonego ryży (preparowanego ryżu)
1. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali razem z masłem i masłem orzechowym, mieszamy do uzyskania jednolitej masy następnie dodajemy prażony ryż i całość mieszamy jeszcze raz.
2. Wylewamy polewę na brownie posypane posypką i wyrównujemy wierzch polewy. Zostawiamy do stężenia na 2 godziny.
ale to wygląda super!
OdpowiedzUsuńchyba się na nie skusze tylko muszę podskoczyć do sklepu po masło orzechowe ;D
normalnie cudownie Ci to wyszło!
:)
Wyobrażam sobie jak to musi bosko smakowac:)
OdpowiedzUsuńooooo matulu, wygląda zarąbiście to ciacho! już wiem że musi smakować bosko. natychmiast do zrobienia!
OdpowiedzUsuńcudo!
OdpowiedzUsuńpróbuję sobie wyobrazić, jak cudowna musi być ta polewa! muszę, muszę ją zrobić!
OdpowiedzUsuńMniam, też chcę coś takiego. To musi być po prostu niesamowicie pyszne.
OdpowiedzUsuńTakie smaki to ja poproszę... Bardzo poproszę...
OdpowiedzUsuńNiesamowite :) zdumiewa mnie ilość wariacji z brownies w roli głównej, a te orzeszki na górze mmmm :)
OdpowiedzUsuńaz mi slinka cieknie jak patrze na zdjecia, istne cudo i musi byc pyszne:)
OdpowiedzUsuńjakie cudo...! brownie pierwsza klasa. takie czekoladowe, z tym ryżem i polewą... och, tak apetycznych dawno nie widziałam!
OdpowiedzUsuńNazwałabym to brownie absolutnie, niemożliwe tragiczną, zabójczą wręcz bombą kaloryczną. Ale przecież dla takiej pyszności warto porzucić każdą dietę! ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ale cudne :) Aż mi ślinka leci..:)
OdpowiedzUsuńcudo:) spróbuje zrobić na dniach :)
OdpowiedzUsuńRewelacja... proszę tylko o info jakiego masła orzechowego należ użyć? a zaraz zacznę kuchcić :)
OdpowiedzUsuńJa użyłam kremowego masła orzechowego - tak jak jest to opisane w przepisie powyżej :) Czyli po prostu masło orzechowe nie zawierające kawałków orzechów.
OdpowiedzUsuńczy do polewy ma być 14g masła czy to literówka i powinno być 140g?;)
OdpowiedzUsuńno wlasnie tez jestem ciekawa ile tego masla bo chyba raczej 140g na tyle czekolady prawda?
OdpowiedzUsuńRobiłam już to ciasto 3 razy i za każdym jest booooooskie:) Do polewy dałam "na czuja" pół kostki masła i wyszło bez zarzutów:)
OdpowiedzUsuń