niedziela, 15 sierpnia 2010

Jagodowo - waniliowe semifreddo, alternatywa dla lodów

Właściwie to nie jagodowe, a borówkowo-amerykańskie (sic!) ale jagodowe brzmi zdecydowanie ładniej ;)
Semifreddo to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy nie mają maszynki do lodów, lub są zbyt leniwi na mieszanie co godzinę lodówk robionych bez maszynki ale mają ochotę na zimny deser przyrządzany w zaciszu domowym - w przypadku semifreddo wlewamy masę do naczynek, wstawiamy ją do zamrażalnika i radośnie o niej zapominamy ;)
Nazwa semifreddo oznacza "półzimny", deser jest co prawda podobny do lodów ale zdecydowanie bardziej lekki i puszysty - aksamitny chyba najlepiej go opisuje. W ramach odrobiny szaleństwa można jeszcze dodać do masy drobno posiekaną czekoladę, orzechy, pokruszone bezy lub herbatniki a zamiast jagód/borówek amerykańskich doskonale sprawdzą się też maliny, truskawki lub inne owoce.

Jagodowo - waniliowe semifreddo
(przepis jest stąd +moje komentarze)

Składniki na 5-6 porcji:

2 szklanki borówek amerykańskich
2 łyżki cukru pudru
3 jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki aromatu waniliowego
500ml śmietanki kremówki 30-36%

1. Borówki i cukier puder miksujemy na gładkie puree. Następnie przecieramy otrzymane puree przez sitko do miski - dzięki temu pozbędziemy się pestek i skórek. Odstawiamy otrzymane "czyste" puree na bok.
2. W niewielkim rondlu ustawionym na garnku, w którym lekko bulgocze woda (jak na zdjęciu tutaj) - garnek u góry nie powinien stykać się dnem z wodą znajdującą się w garnku poniżej - umieszczamy jajka, żółtka, aromat waniliowy oraz cukier i miksujemy całość, miksujemy dalej na średniej prędkości bez przerwy przez ok 6-8 minut aż masa lekko zgęstnieje i będzie mieć jasno-żółty kolor, wtedy zdejmujemy garnek z masą z garnka z wodą i miksujemy przez kolejne 6-8 minut aż masa ostygnie i zrobi się jeszcze bardziej puszysta - nabierze konsystencji lekko ubitej śmietany.
3. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, a następnie dodajemy ją do masy jajecznej i bardzo delikatnie mieszamy całość na jednolitą masę - nie może być widać żadnych kawałków bitej śmietany.
4. Masę śmietanowo-jajeczną przelewamy do naczynek (lub jednego większego naczynia - np. ceramicznego lub plastikowego) a następnie dodajemy do niej puree z borówek i mieszamy całość - można mieszać dokładnie lub zostawić borówkowe esy-floresy :)
5. Wstawiamy semifreddo do zamrażarki na co najmniej 6 godzin lub na całą noc, wyjmujemy je z zamrażarki na ok 15-30 minut przed podaniem.



7 komentarzy:

  1. Podoba mi się ta alternatywa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wygląda i na dodatek uwielbiam borówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne to semifreddo, z borówkami musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi się do semifreddo "jagodowe" :)
    chyba dziś je zrobię...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. idealny pomysł podania semifreddo! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie semifreddo... Cudo! Chętnie skuszę się na jedną porcyjkę Twojego. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń