poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Beer Brownie, po naszemu Brownie z piwem słodowym

Lubię przepisy niestandardowe, łączące w sobie składniki, które teoretycznie nie koniecznie do siebie pasują, często razem tworzą całość lepszą niż można by się tego spodziewać. Brownie z piwem - mimo całej szklanki tego napoju, ciasto wogóle nie jest piwne w smaku, ale za to dzięki temu dodatkowymi jest dużo bardziej wyraziste, głębokie niż zwykłe brownie - takie hmm "męskie", oraz mniej wilgotne (ale chyba wynika to z większego rozmiaru blachy niż w przepisie).

Brownie z piwem słodowym

(pomysł na przepis jest stąd)


Składniki (na blachę o wymiarach 23x33 cm) :

100g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
8 łyżeczek masła
4 jajka, 0 temperaturze pokojowej
1 szklanka brązowego cukru
0,5 szklanki cukru
1/4 szklanki naturalnego kakao
1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka mąki
1 łyżeczki esencji waniliowej
1 szklanka piwa słodowego (czyli na przykład Karmi) - nie zimnego
1 szklanka orzechów włoskich, drobno zmielonych

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do niedużej miski przesiewamy mąkę, przyprawy i kakao. W średniej misce umieszczamy masło, czekoladę i kawę rozpuszczalną, podgrzewamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej aż do rozpuszczenia czekolady i masła, następnie mieszamy składniki żeby się połączyły i dodajemy do nich piwo, całość mieszamy. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem aż będą gęste i błyszczące, kontynuując miksowanie dodajemy po trochu suchych(mąka, przyprawy, kakao) i mokrych składników(czekolada, masło, kawa, piwo), na koniec dodajemy wanilię - do momentu aż składniki się połączą - nie należy przesadzać z miksowaniem. Teraz tak - albo można wylać całość ciasta na wyłożoną papierem blachę i następnie wysypać na nie orzechy, albo można wmieszać orzechy do masy i dopiero potem wylać na blachę - co kto woli ;) Pieczemy 30-35 minut, wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wcinamy. Ciasto bardzo dobrze smakuje popijane kawą :)

2 komentarze:

  1. O! To może być coś ciekawego.
    A je lubię ciekawe smaki.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń