poniedziałek, 12 kwietnia 2010

Pierwszorzędna zupa z zielonego groszku, z miętową nutą

Zachęcona fantastycznym sukcesem swojej pierwszej zupy, pomarańczowo-marchewkowej, postanowiłam nie poprzestawać na jednym sukcesie(i przy okazji sprawdzić, czy nie jest on aby jedynie "szczęściem początkującego") - na swoje kolejne zupne wyzwanie wybrałam bardziej klasyczne pierwsze danie - zupę z zielonego groszku z miętą. Ku mojej radości okazała się być równie przepyszna co jej poprzedniczka - nawet zagorzali miłośnicy mięsa twierdzący iż jakoby danie obiadowe bez mięsa nie jest obiadem zupę wcinali aż im się przysłowiowe uszy trzęsły.

Zupa z zielonego groszku, z miętową nutą

(inspirację stanowił przepis z książki Mary Berry "Complete Cookbook")


Składniki na 4-6 osób

30g masła
1 duża cebula, obrana i drobno pokrojona
1 łyżka mąki
500g mrożonego groszku
1,25 litra bulionu z warzyw lub z kurczaka
1 łyżka brązowego cukru
garść liści mięty, drobno posiekanych + kilka listków do przybrania

1.Masło rozpuszczamy w dużym garnku. Dodajemy cebulę i lekko podsmażamy mieszając przez 10 minut - tak, żeby cebula była miękka ale nie żeby się przysmażyła.
2.Posypujemy podsmażoną cebulę w garnku mąką i mieszamy podsmażając kolejne 1-2 minuty, następnie wsypujemy mrożony groszek, cukier oraz liście mięty i wszystko zalewam bulionem.
3.Całość należy zagotować, przykryć, zmniejszyć odrobinę ogień i gotować przez 5 minut aż groszek będzie miękki(nie gotować dłużej niż 5 minut bo groszek straci swój ładny zielony kolor)
4.Po tym czasie miksujemy dokładnie zupę za pomocą na przykład ręcznego blendera, jeśli po zmiksowaniu mimo wszystko zupa nie będzie całkowicie gładka można ją jeszcze przetrzeć przez sito.
5. Zupę podajemy z grzankami, talerze przybierami liścmi mięty pokrojonymi w cienkie paski.

1 komentarz:

  1. zupa groszkowa to chyba mój ulubiony krem, zaraz obok dyniowego
    ale wersja z miętą jeszcze nigdy..

    OdpowiedzUsuń