Składniki na 4-6 osób
30g masła
1 duża cebula, obrana i drobno pokrojona
1 łyżka mąki
500g mrożonego groszku
1,25 litra bulionu z warzyw lub z kurczaka
1 łyżka brązowego cukru
garść liści mięty, drobno posiekanych + kilka listków do przybrania
1.Masło rozpuszczamy w dużym garnku. Dodajemy cebulę i lekko podsmażamy mieszając przez 10 minut - tak, żeby cebula była miękka ale nie żeby się przysmażyła.
2.Posypujemy podsmażoną cebulę w garnku mąką i mieszamy podsmażając kolejne 1-2 minuty, następnie wsypujemy mrożony groszek, cukier oraz liście mięty i wszystko zalewam bulionem.
3.Całość należy zagotować, przykryć, zmniejszyć odrobinę ogień i gotować przez 5 minut aż groszek będzie miękki(nie gotować dłużej niż 5 minut bo groszek straci swój ładny zielony kolor)
4.Po tym czasie miksujemy dokładnie zupę za pomocą na przykład ręcznego blendera, jeśli po zmiksowaniu mimo wszystko zupa nie będzie całkowicie gładka można ją jeszcze przetrzeć przez sito.
5. Zupę podajemy z grzankami, talerze przybierami liścmi mięty pokrojonymi w cienkie paski.
zupa groszkowa to chyba mój ulubiony krem, zaraz obok dyniowego
OdpowiedzUsuńale wersja z miętą jeszcze nigdy..