piątek, 30 kwietnia 2010

Blue Velvet Cake, niebieskie ciasto z borówkami amerykańskimi

Ostatnio coś mnie naszło w środku nocy, i nie wiedzieć czemu postanowiłam zafundować sobie barwniki spożywcze, co pomyślawszy, uskuteczniłam kilka minut później. To chyba wiosna tak działa, że mam niesamowite zapotrzebowanie na kolory bo ostatnio w przystępie szaleństwa zakupiłam 3 nowe lakiery do paznokci ;) Wracając do tematu, będąc już szczęśliwą posiadaczką barwników w soczystych kolorach czerwonym i niebieskim przydałoby się coś przy ich pomocy zmajstrować, w związku z tym zdecydowałam się na Blue Velvet Cake, który kiedyś zobaczyłam w Desserts Magazine (adres www jest w linkach) i bardzo mi się spodobał. Nie wiem co prawda jak smakował, bo M. zabrał go w całości ze sobą do pracy ale podobno był udany, a z pewnością robił furorę swoim nietypowym kolorem ;)

Blue Velvet Cake z borówkami amerykańskimi


Składniki na formę o średnicy 22cm:
Ciasto
2,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
14 łyżeczek masła
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 szklanka mleka
6 białek
1,5 łyżeczki niebieskiego barwnika do żywności w płynie

Krem
250g kremowego serka,np Philadelphia
60g masła
150g cukru pudru
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 mały słoik dżemu jagodowego
250g borówek amerykańskich

1. Robimy ciasto : Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wykładamy papierem d pieczenia formę. Do średniej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do drugiej niedużej miski wlewamy aromat waniliowy i mleko.
2. W dużej misce miksujemy masło i 1,5 szklanki cukru przez około 3-4 minuty, aż masa będzie puszysta, o lekko żółtym kolorze, następnie dodajemy barwnik do żywności i miksujemy aż całość będzie jednolita. Do niebieskiej masy dodajemy 1/3 mieszanki mokrych składników (tzn. mleka i aromatu) i miksujemy, następnie dodajmey mieszanki suchych składników(mąka, proszek do pieczenia, sól) i miksujemy i tak na zmianę aż skończą nam się suche i mokre składniki i uzyskamy jednolitą masę.
3. W czystej misce ubijamy białka przy pomocy czystego miksera aż będą prawie zmiksowane, wtedy zaczynamy powoli dodawać resztę cukru jednocześnie miksując aż do całkowitego ubicia białek na pianę. Należy uważać, żeby nie przebić białek. Delikatnie mieszamy 1/3 ubitych białek z niebieską masą na ciasto, następnie dodajemy resztę białek i też delikatnie mieszamy.
4. Masę na ciasto dzielimy na 2 równe części, nakładamy pierwszą część ciasta do formy i pieczemy 25-30 minut w nagrzanym piekarniku a następnie studzimy. To samo robimy z drugą częścią masy na ciasto.
5. Robimy krem: W misce średnie wielkości umieszczamy kremowy ser oraz masło i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy, dodajemy aromatu waniliowego i dalej miksujemy, dodajemy cukier puder i też miksujemy do momentu w którym całość będzie jednolitą masą.
6. Składamy tort: na talerzu lub paterze układamy jeden z blatów ciasta, smarujemy go dżemem jagodowym następnie smarujemy go 1/4 kremu i układamy na nim 125g borówek , na to nakładamy kolejny blat który również smarujemy kremem, kremem smarujemy także boki ciasta. Na wierzchu ciasta układamy resztę borówek.

Smacznego !

A tu zdjęcie przekroju ciasta, co prawda z telefonu ale widać o co chodzi ;)


PS.

Ach ! Kompletnie bym zapomniała ! Do tego wypieku doskonale pasuje piosenka pod identyczną nazwą jak ciasto "Blue Velvet". Uwielbiam ją ;) Taka oldschoolowo - optymistyczna. Jeśli ktoś nie zna zachęcam do przesłuchania.



5 komentarzy:

  1. o kurcze.. niesamowity kolor!
    chyba i ja się skuszę na barwniki.. :-) do tej pory używałam naturalnych.. i na niebiesko farbował sok z jagód..

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ fantastycznie wygląda! Tak... Inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie smerfetkowe ciasto ;) SUper

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajne ciasto ,a kolor kosmiczny -jak niebo

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ zazdroszczę tych borówek!
    A ciasto fajne, no i ten kolor!

    OdpowiedzUsuń