sobota, 10 kwietnia 2010

Kurczak otulony panierką z pestek dyni i migdałów

To ciekawe, ale wszelkiego rodzaju pestki i orzechy mają tę właściwość, że po uprażeniu/podsmażeniu nabierają zupełnie nowych walorów smakowych. I tworzą świetne połączenie z soczystym kurczakiem, do tego jeszcze warzywna sałatka i voilà, mamy idealny, lekki weekendowy obiad :)


Kurczak otulony panierką z pestek dyni i migdałów




Składniki na 4 głodne osoby


4 filety z kurczaka, umyte i oczyszczone
200 gram posiekanych pestek dyni
100 gram migdałów
4 łyżki bułki tartej
5 łyżek mąki
3 jajka
sól, pieprz
2 łyżki masła


Posiekane pestki dyni i migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu, następnie wymieszać z bułką tartą . Filety z kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, osuszyć papierowym ręcznikiem. Roztopić masło na patelni. Mięso posolić i doprawić pieprzem, obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w roztrzepanych jajkach a potem obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z pestkami i orzechami. Usmażyć kurczaka na rozgrzanym maśle, ok 3-4 minut z każdej strony. Podawać z dowolną, ulubioną sałatką :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz