niedziela, 18 kwietnia 2010

Cytrynowe muffiny z truskawkami, wiśniami i jagodami

Strasznie dawno nie robiłam żadnych muffinów. Ale ponieważ znalazłam ostatnio kilka bardzo obiecujących przepisów, postanowiłam zacząć wreszcie je wypróbowywać. Dzisiejsze muffiny są takimi raczej nie standardowymi muffinami - są niewielkie i dość wilgotne. Przepysznie kwaskowato-owocowe w smaku. Takie dziewczęco - wiosenne ;)

Cytrynowe muffiny z truskawkami, wiśniami i jagodami

(pomysł na przepis jest stąd + moje zmiany)



Składniki na 12 muffinów:

180 g jogurtu truskawkowego ze zbożami ( ale równie dobrze może być o innym smaku)
3 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki oleju ( byle nie oliwy z oliwek !)
sok i skórka starta z połówki dużej cytryny
2 białka
1 1/3 szlanki mąki
3/5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka mrożonych owoców(nie rozmrożonych) - użyłam mieszanki wiśni, truskawek i jagód

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, formę do muffinów wykładami papilotkami
2. W średniej misce miksujemy jogurty, sok z cytryny oraz białka. W dużej misce mieszamy razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia sól oraz skórkę startą z cytryny. Mokre składniki wlewamy do suchych i chwilkę mieszamy łyżką do momentu aż składniki się połączą. Dodajemy mrożone owoce i lekko mieszamy całość. Nakładamy masę łyżką do wcześniej przygotowanej formy na muffinki.
3. Pieczemy ok 15-17 minut w nagrzanym piekarniku, aż muffinki zrobią się lekko brązowe. Studzimy i zajadamy :)


1 komentarz: