czwartek, 8 kwietnia 2010

Chrupiące serca z płatków owsianych i migdałów

Ciekawiło mnie czy z płatków owsianych da się zrobić coś więcej niż pyszne śniadanie. Może nadają się też na ciastka ? Znalazłam przepis, który mniej więcej odpowiadał moim oczekiwaniom(z książki "Ciasta i torty" Annette Wolter), odpowiednio przerobiłam dostosowując do swoich upodobań i wyszły mi cudownie pachnące (nie znam innych ciastek, może oprócz pierniczków, które roztaczałyby tak fantastyczny zapach) chrrrupiące i nie przesadnie słodkie ciasteczka, doskonałe w połączeniu ze szklanką mleka :)

Chrupiące serca z płatków owsianych i migdałów



Składniki na ok. 24 serca średniej wielkości

Na ciasto:
200g miękkich płatków owsianych ( na przykład typu "błyskawiczne")
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g zmielonych migdałów
150g drobnego cukru
4 łyżeczki kakao
1 jajo i 1 żółtko
100g syropu klonowego
150g masła
1 łyżeczka kardamonu

Na nadzienie:
100g miękkich płatków owsianych ( na przykład typu "błyskawiczne")
3 jajka - rozdzielone na białka i żółtka
szczypta soli
50g drobnego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
150g zmielonych migdałów
50g pełnoziarnistych płatków owsianych ( na przykład typu "górskie")

Dodatkowo - gotowe polewy z ciemnej i białej czekolady

1.Zrobić ciasto : Płatki owsiane wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, migdałami, cukrem, kakao, następnie dodać jajko i żółtko, syrop i pokrojone drobno masło i zagnieść ciasto. Ciasto nie powinno się zbytnio kleić do rąk, jeśli tak się dzieje można dodać trochę więcej mąki.
2.Zrobić nadzienie : roztopić łyżkę masła na patelni, wsypać pełnoziarniste płatki owsiane i uprażyć na jasnobrązowy kolor. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, żółtka utrzeć z drobnym cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać żółka z uprażonymi płatkami, miękkimi płatkami oraz migdałami, do masy dodawać po trochu ubitej piany z białek i mieszać łyżką - delikatnie !
3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na grubość ok 5mm. Wykrawać średniej wielkości serca. Następnie ułożyć je na papierze, nałożyć ok 2 łyżeczki nadzienia na środek każdego serca, lekko spłaszczyć, wykroić drugą partię serc do przykrycia pierwszej partii i przkrywamy nimi serca z nadzieniem, pieczemy ok 20 minut.
4. Ostudzone ciasteczka oblać polewami z czekolady. Ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku.

2 komentarze:

  1. kolejny przepis, który zdobył moje serce.

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam kiedyś ciasteczka z płatków owsianych, zupełnie już zapomniałam tamten przepis, ale chętnie spróbuję Twojego. wszak płatki owsiane są w moim Domu bardzo lubiane:-)

    OdpowiedzUsuń