Składniki na ok 24 cupcakes :
40g naturalnego kakao
ok 5-6 łyżek wrzącej wody
3 jajka
175g masła
175g cukru pudru
115g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Polewa:
30g naturalnego kakao
60g masła
4 łyżki mleka
250g cukru pudru
1. Natłuszczamy lub wykładamy paplitkami formę na 24 cupcakes lub na 24 muffiny - lub jedną na 12 muffinów, której użyjemy 2 razy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
2. Robimy masę na cupcakes : Do dużej miski wsypujemy kakao, wlewamy wrzącą wodę i miksujemy mikserem aż uzyskamy jednolitą czekoladową pastę. Dodajemy masło, całość miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy resztę składników ciasta i miksujemy aż składniki się połączą.
3. Rozdzielamy masę równo pomiędzy 24 wgłębienia ( jeśli używamy formy do muffinków to napełniamy je tylko do połowy - ok 2 łyżeczki masy na wgłębienie). Pieczemy 10 minut w nagrzanym piekarniku, aż będą ładnie wyrośnięte. Studzimy.
4. Robimy polewę : Masło rozpuszczamy np. w mikrofali, wlewamy do miski, dodajemy kakao i miksujemy, wlewamy mleko i dalej miksujemy aż całość będzie jednolita. Następnie miksujemy i jednocześnie dodajemy po trochu cukier puder (dodawałam w ok. 5 partiach), do uzyskania gładkiej masy. Rozprowadzamy polewę na uprzednio wystudzonych cupcakes i czekamy chwilę aż zastygnie przed podaniem.
mmm.. wyglądają na mega czekoladowe :). Dekoracja jak na pierwszy raz idealna- prawie profesjonalna ;).
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają. i jak czekoladowo!
OdpowiedzUsuńDoskonałe!
OdpowiedzUsuńChętnie jedną bym porwała. ;)
Pozdrawiam!
rozpływam się, gdy na nie patrzę:-)
OdpowiedzUsuńom nom nom nom nom nom nom
OdpowiedzUsuń