Składniki na ciasto
(na formę o średnicy 20 cm)
225g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
130g brązowego cukru
100g marchewki, obranej i startej na tarce
50g orzechow wloskich, pokrojonych na niewielkie kawałki
2 dojrzałe banany, każdy pokrojony na ok 5 części
2 jajka
150ml oleju
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski wbijamy jajka i ucieramy z cukrem aż będą puszyste, następnie wlałać olej, wsypać orzechy oraz mąkę i proszek do pieczenia i krótko zmiksować. Na koniec dodajemy banany, które lekko rozgniatamy - tak, żeby zostały z nich małe cząsteczki. Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto powinno ładnie urosnąć i nabrać lekko brązowego koloru. Po wyciągnięciu z pieca powinno chwilę ostygnąć zanim wyjmiemy je z formy.
Następnie robimy kremową masę , którą pokryjemy wierzch ciasta -
Składniki:
250g kremowego sera (np mascarpone lub philadelphia )
4 łyżeczek płynnego miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka mielonego kardamonu lub cynamonu
sok wycisnięty z połówki cytryny
Wszystkie składniki kremu umieszczamy w misce i miksujemy mikserem aż utworzą jednolitą masę, którą następnie smarujemy ciasto po wystudzeniu. Całość można jeszcze udekorować np. orzechami włoskimi :) Przed podaniem należy chwilę odczekać aż krem zastygnie.
Zdążyłaś w ostatniej chwili. Od dwóch dni szukam fajnego ciasta bananoweggo i już miałam piec jakieś czekoladowe, ale w ostatniej chwili wyczaiłam twój najnowszy wpis. Więc dzięki:) już jutro z rana sie za nie zabieram!
OdpowiedzUsuńAbsolutnie mnie zachwyca. Marchewkę kocham, banany ubóstwiam... Może być lepiej? ;-)
OdpowiedzUsuńCudnie wyszło. :-)
cudowny jest wierzch ciasta!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie się prezentuje, szczególnie krem-polewa mnie zaintrygował.
OdpowiedzUsuń