czwartek, 9 września 2010

Ciasto z winogronami i białym winem

W tak paskudnie deszczowy dzień (po przejściu 500m, mimo posiadania parasola byłam mokra od stóp do głowy , nie wiem czy ten deszcz padał w odwrotnym kierunku czy jak ale udało mu się mnie totalnie zmoczyć) zaraz po powrocie do domu stwierdziłam, że koniecznie muszę zrobić jakieś "słoneczne" ciasto. Padło na ciasto z białym winem i winogronami - do wina potrzebne są winogrona a do winogron, wiadomo, dużo, dużo słońca. W ramach substytucji tego ostatniego, powstało ciasto - powiem tak, doskonale sprawdza się w swej substytucyjno- słonecznej roli, po prostu pycha! :)

Ciasto z winogronami i białym winem
(przepis jest stąd)
Składniki na formę do pieczenia o średnicy 23cm:

Ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
85g masła, w temperaturze pokojowej, drobno posiekanego
140g cukru
2 jajka
1 łyżka oleju (np z pestek winogron)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
skórka starta z 1 cytryny
3/4 szklanki białego wina
2 szklanki białych lub czerwonych winogron, bez pestek

Posypka
28g masła (2 łyżki), bardzo drobno posiekanego
1 łyżka brązowego cukru

1. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Formę do pieczenia o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia.
2. W niedużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Masło ucieramy z cukrem na gładką, jednolitą masę.
3. Miksujemy dalej masę maślaną, dodajemy po jednym jajku, po dodaniu każdego dokładnie miksując całość - do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy olej, aromat waniliowy oraz skórkę z cytryny i miksujemy całość na wysokich obrotach przez ok 2 minuty.
4. Miksując masę na małej prędkości dodajemy 1/4 mieszanki mąki, miksujemy do połączenia z pozostałymi składnikami, wlewamy 1/3 wina, miksujemy do połączenia z pozostałymi składnikami, następnie znów dodajemy 1/4 mieszanki mąki, miksujemy i tak aż do momentu gdy skończy nam się mieszanka mąki i wino. Po dodaniu wszystkich składników miksujemy masę na wysokich obrotach przez 20 sekund - aby upewnić się, że masa jest jednolita.
5. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem formy i wyrównujemy jego wierzch.  Winogrona oprószamy odrobiną mąki, obtaczamy je w niej (dzięki temu nie wszystkie zapadną się w cieście) a następnie równomiernie rozkładamy je na wierzchu ciasta.
6.Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Po 20 minutach pieczenia posypujemy ciasto posypką - czyli cukrem wymieszanym z masłem i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 15 minut - lub do momentu gdy będzie miało złocisty kolor a patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy po wyjęciu.
7. Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto przez ok 10 minut w formie, następnie odczepiamy boki formy i wykładamy ciasto na talerz/paterę.

5 komentarzy:

  1. W liście składników nie mogę dojrzeć wina. A trzeźwa jestem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. przypomina rabarbarowe... pewnie pyszne było... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. już poprawione, dzięki za uwagę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapowiada sie ciekawie:) wyglada bardzo smakowicie:) juz slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń