Ciasto z winogronami i białym winem
(przepis jest stąd)
Składniki na formę do pieczenia o średnicy 23cm:
Ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
85g masła, w temperaturze pokojowej, drobno posiekanego
140g cukru
2 jajka
1 łyżka oleju (np z pestek winogron)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
skórka starta z 1 cytryny
3/4 szklanki białego wina
2 szklanki białych lub czerwonych winogron, bez pestek
Posypka
28g masła (2 łyżki), bardzo drobno posiekanego
1 łyżka brązowego cukru
1. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Formę do pieczenia o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia.
2. W niedużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Masło ucieramy z cukrem na gładką, jednolitą masę.
3. Miksujemy dalej masę maślaną, dodajemy po jednym jajku, po dodaniu każdego dokładnie miksując całość - do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy olej, aromat waniliowy oraz skórkę z cytryny i miksujemy całość na wysokich obrotach przez ok 2 minuty.
4. Miksując masę na małej prędkości dodajemy 1/4 mieszanki mąki, miksujemy do połączenia z pozostałymi składnikami, wlewamy 1/3 wina, miksujemy do połączenia z pozostałymi składnikami, następnie znów dodajemy 1/4 mieszanki mąki, miksujemy i tak aż do momentu gdy skończy nam się mieszanka mąki i wino. Po dodaniu wszystkich składników miksujemy masę na wysokich obrotach przez 20 sekund - aby upewnić się, że masa jest jednolita.
5. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem formy i wyrównujemy jego wierzch. Winogrona oprószamy odrobiną mąki, obtaczamy je w niej (dzięki temu nie wszystkie zapadną się w cieście) a następnie równomiernie rozkładamy je na wierzchu ciasta.
6.Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Po 20 minutach pieczenia posypujemy ciasto posypką - czyli cukrem wymieszanym z masłem i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 15 minut - lub do momentu gdy będzie miało złocisty kolor a patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy po wyjęciu.
7. Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto przez ok 10 minut w formie, następnie odczepiamy boki formy i wykładamy ciasto na talerz/paterę.
W liście składników nie mogę dojrzeć wina. A trzeźwa jestem;)
OdpowiedzUsuńprzypomina rabarbarowe... pewnie pyszne było... :)
OdpowiedzUsuńjuż poprawione, dzięki za uwagę ;)
OdpowiedzUsuńzapowiada sie ciekawie:) wyglada bardzo smakowicie:) juz slinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńwinogron,biAŁE wino..pycha!
OdpowiedzUsuń