poniedziałek, 27 września 2010

Słodzki chleb bananowy z orzechami włoskimi

Wg. źródła przepisu zostało naukowo udowodnione, że dobór składników i sposób przyrządzania tego chleba dadzą najlepszy możliwy "banana bread", zarówno pod względem smaku jak i konzystencji.
Trudno mi się z tym nie zgodzić, hah ;) Jest to wypiek z rodzaju quick-breads (z tej samej rodziny co np. muffiny) - czyli polegający na zmieszani oddzielnie mokrych i suchych składników a następnie wymieszaniu ich razem i nałożenia do formy. Banalny w swej prostocie, chciałoby się powiedzieć - idealny gdy nie ma czasu na nic bardziej ekstrawaganckiego. Zawsze bawi mnie, gdy ktoś pyta " kiedy Ty masz czas na to wszystko (gdzie "to" znaczy ciasta/ciasteczka które zawsze się u mnie znajdą) ?", a ja po prostu zwykle robię rzeczy, które są niezbyt czasochłonne ;)
Polecam gorąco, jest naprawdę genialny! Lekko chrupiąca skórka, delikatne bananowo-orzechowe wnętrze. Najlepszy jest jeszcze ciepły, w towarzystwie kulki lodów czekoladowych...

Słodzki chleb bananowy z orzechami włoskimi
(przepis stąd)

Składniki na keksówkę/formę o wymiarach 24x13cm:

2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki orzechów włoskich, uprażonych przez 7 minut na folii aluminiowej w temperaturze 180 stopni i posiekanych (niezbyt drobno)
3/4 szklanki cukru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
3 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem na bardzo małe kawałki
80ml jogurtu naturalnego
2 duże jajka, lekko roztrzepane
85g masła, roztopionego i lekko ostudzonego
1 łyżeczka aromatu waniliowego

1. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
2. W dużej misce mieszamy razem mąkę, sól, sodę oczyszczoną, cukier oraz orzechy.
3. W średniej misce mieszamy przy pomocy łyżki banany, jogurt, jajka, masło oraz aromat waniliowy.
4. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy całość przy pomocy szpatuły lub dużej łyżki aż do połączenia się składników- mieszamy tylko do momentu, gdy nie będzie widać mąki.
5. Ciasto powinno być dość gęste, wlewamy je do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 50-60 minut lub do momentu gdy patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy po wyjęciu.
6. Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy je przez kilka minut i możemy się juz zabierać do jedzenia. Chleb może być przechowywany przez 3 dni, szczelnie owinięty folią plastikową.

3 komentarze:

  1. ma cudne wnętrze! takie wilgotne i pełne pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kulką lodów waniliowych (bo czekoladowych, to nie lubię...), to byłby istny raj!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. od dawna mam zamiar taki zrobić.. Twoj wygląda rewelacyjnie;)

    OdpowiedzUsuń